Feldheim, satul german alimentat cu energie regenerabilă

Indiferent de dezbaterea privind succesul revoluției energiilor regenerabile din Germania, nu se poate nega faptul că un oraș mic din mediul rural din estul Germaniei, la 40 km sud de Berlin, poate fi una dintre cele mai bune exemple de descentralizare auto-sustenabilă. Feldheim, din zona Brandenburg, a fost o fermă colectiv comunistă pe vremea când Germania era încă împărțită în Est și Vest. Acum este un model de sat de energie regenerabilă punând în practică viziunea Germaniei pentru viitor.

În 1995, un antreprenor local a achiziţionat prima turbină eoliană pentru Feldheim. Când fermierii au început să-şi facă griji când prețul pentru lapte, cartofi, sfeclă a început să scadă și prețul energiei au început să crească, au învățat că puteau câștiga bani din închirierea terenurilor detinute catre companii energetice care doresc să instaleze turbine eoliană. O companie locală de energie regenerabilă, Energiequelle GmbH, a văzut potențialul, de asemenea, și a decis să instaleze un parc eolian în Feldheim. Patruzeci și trei de turbine eoliene cu o capacitate instalată de 74,1 MW au împânzit curând peisajul Feldheimului, oferind venituri agricultorilor care închiriau terenurile lor companiei de energie.

În 2008, Energiequelle a cumparat 111 acrii ai fost sit militar sovietic la vreo cinci kilometri de Feldheim, a curățat deșeurile toxice și muniții militare ascunse și a construit o fermă cu 284 panouri solare care produce peste 2.700 de MWh pe an.

În același an, orașul Feldheim și Energiequelle au stabilit un joint-venture, denumit Feldheim Energie GmbH & Co. Noua companie a construit o fabrică de biogaz care transformă gunoiul de grajd de porc și porumbul neutilizat în căldură, profitând de cei 700 de porci și 1.700 de acri de terenuri arabile deţinuţi de comunitate. Instalația de biogaz este alimentata de la cooperativa agricolă a orașului.

Până în 2009 Feldheim producea toată energia proprie necesara cu surse regenerabile. Locuitorii au vrut să ducă lucrurile un pas mai departe și să se elibereze de compania de utilități mare, E.ON .

E.ON a refuzat să vindă sau sa închirieze o parte a rețelei sale de energie din Feldheim. Deci, oamenii au luat problema în propriile mâini, și a decis să construiască propria lor reţea. Fiecare dintre cei 150 de rezidenți au contribuit cu 3.000 de euro (~ 4.000 dolari la cursul de schimb din ziua de astazi), astfel încât aceştia să poată construi propriul lor rețea inteligentă. Cu ajutorul Energiequelle, și finanțarea din partea Uniunii Europene și a subvențiile guvernamentale, rețeaua inteligentă a fost finalizat în 2010, ceea ce a făcut Feldheim să fie singurul oraș din Germania, cu propria reţea energetică.

Acum ei plătesc cu 31% mai putin pentru energia electrică și 10% mai puțin pentru încălzire decât înainte. Orașul consumă mai puțin de un procent din energia electrică produsă anual de turbine eoliene și de panouri solare, restul îl distribuie în reţea pentru vânzare. Acest lucru reduce facturile de energie electrică cu aproximativ jumătate din media națională.

Există acum mai multe turbine eoliene decat case în oraș. În timp ce rezidenții nu sunt deranjaţi de zgomotul sau estetica turbinelor eoliene, a existat oarecare opoziție din orașele învecinate, care didnt-până beneficia recent direct de la parcul eolian. “În scopul de a face vecinii se simtă mai în largul cu parcului eolian, oferim putere la un tarif special”, a declarat purtătorul de cuvânt al Energiequelle Werner Frohwitter RMI. “Scopul nostru este de a lăsa cât mai mulți oameni posibil beneficia direct de turbine noastre, încurajând astfel acceptarea socială pentru energiile regenerabile.”

Toate proiectele regenerabile și a creat locuri de muncă. În timp ce alte sate din starea de depresie punct de vedere economic de Brandenburg au aproximativ o rată a șomajului de 30 la suta, Feldheim șterse practic șomaj sale. Majoritatea locuitorilor lucrează în instalația de biogaz sau de a menține vântul și fermele solare. Și orașul, care nu are un singur muzeu sau restaurant, sa văzut un aflux de vizitatori. Trei mii de oameni vizitați orașul mic de 150 în fiecare an. Acest lucru a determinat înființarea unei noi organizații, Förderverein des Neuen Energieforums Feldheim (Prietenii noile energii Forum Feldheim), care este convertirea un han vechi într-un centru de informare și formare energie din surse regenerabile. Speranta este ca atunci când centrul se deschide în toamna anului 2014 va aduce mai mulți vizitatori la Feldheim, generând mai multe locuri de muncă și venituri pentru săteni.

Feldheim a dovedit că un viitor de mare energiilor regenerabile de energie este posibilă astăzi. “Au fost și sunt în continuare loc schimbări remarcabile (în Feldheim)”, spune Frohwitter. Orășelul este înfloritor datorită încrederii sale în domeniul tehnologiilor de energie regenerabilă.

Articolul original, aici.

Dumneavoastră ce credeţi? Romania poate avea un astfel de exemplu în viitorul apropiat? Sau poate chiar îl are deja?

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :