Noul Cod Silvic

Codul Silvic se vrea modificat, dar inainte de a fi modificat ar trebui sa fie gandit! Gandit in beneficiul padurilor, al mediului si al cetatenilor acestei tari. Proiectul actual va fi propus in plen si daca va fi aprobat va fi o crima a padurilor.

Ce inseamna codru fara pom? ce inseamna munte fara paduri de brazi? ce inseamna aer fara padure? cat de mult conteaza existenta unor paduri? cat de mult ne va afecta lipsa padurilor? Raspunzand la aceste intrebari este clara importanta padurilor si beneficiile lor asupra noastra. Padurile nu exista pentru a fi transformate in mobila sau lemne de foc! Trebuie sa constientizam rolul padurilor, avem nevoie de o administrare responsabila si sustenabila si de un cadru legal care sa le protejeze.
Cei care propun Codul Silvic in forma actuala nu au auzit fosnetul mirific al padurii si poate nici nu s-au plimbat prin vreuna. Experti ai WWF-Romania si ai Coalitiei de Mediu le-au propus cateva amendamente si solutii celor din Comisia de specialitate din Camera Deputatilor, iar acestia drept multumire le-au interzis accesul la dezbaterile pe tema Codului Silvic.
Ce masuri putem lua? Sustine pe Facebook si scrie scrisori de pozitie fata de noul Cod Silvic. Mai multe detalii aici: http://romania.panda.org/ce_facem/paduri/noul_cod_silvic_condamna_padurile_din_romania/
http://romania.panda.org/?206618/Poziia-WWF-Romnia-privind-modificarea-Codului-Silvic

2 Responses to Noul Cod Silvic

  1. Paula says:

    WWF: “Un nou Cod Silvic ar fi creat cadrul legal pentru epuizarea padurilor Romaniei, din considerente pur economice, igorand orice principiu de gospodarire durabila a padurii.

    In doar cateva zile, am reusit sa ne mobilizam si sa le trimitem autoritatilor cateva mii de scrisori, in care le-am cerut sa se gandeasca in primul rand la bunastarea noastra, a cetatenilor. Le-am amintit ca avem nevoie de paduri pentru a putea trai civilizat, ca padurea inseamna mai mult decat o sursa de lemn si ca interesul national ar trebui sa se situeze peste cel economic.

    Cu mesajele noastre, am blocat cateva casute de email, am atras atentia presei si, in final, am reusit sa obtinem respingerea formei actuale a legii. Fiind deja a treia oara in mai putin de un an de zile cand ne luptam cu aceste presiuni, ne asteptam ca si in viitor sa apara asemenea obstacole nedorite. De aceea, avem mare nevoie de sustinerea ta, poate chiar mai mult decat inainte!”

  2. Ilie Olteanu says:

    Nu numai ca in locul unui copac taiat trebuie saditi altii, dar in legislatia in vigoare trebuie sa se aiba in vedere faptul ca viteza de taiere este mai mare decat viteza de resadire, dar mult mai mare decat viteza de ajungere la maturitate a unui arbore. Un arbore poate fi taiat in cateva minute si creste la aceeasi inaltime si grosime in 50-60 de ani. Aceste calcule trebuie facute inainte de a se stabili prin lege ce suprafete de padure trebuie taiate si ce suprafete trebuie resadite int-un an. Tot prin lege trebuie precizat concret cine resadeste, unde, cat si ce fel de soiuri de arbori se resadesc, cine monitorizeaza si controleaza aceste lucruri si cine si cum raspunde daca nu se respecta planul facut si aprobat. La suprafetele agricole pt. cereale este alta logica, aici orice proprietar de teren il va cultiva ca stie ca va culege si valorifica roadele repede (intr-un an), nu peste 50-60 de ani cand proprietarul nici nu mai va trai…si nici nu mai are interes sa reimpadureasca terenul respectiv…Asa s-a intamplat si cu raposatul LUPU , care a sustinut si resustinut legea retrocedarii padurilor, “LEGEA LUPU”. Daca ar invia si ar vedea ce s-a intamplat cu padurile, cu mediul, cu poluarea aerului, cu flora si fauna din zonele respective, cu degradarea solului, cu inundatiile, cred ca domnul Lupu ar cere sa se anuleze LEGEA LUPU. Sunt si proprietari care nu mai au posibilitati financiare sa reimpadureasca acele terenuri, si poate era mai bine ca sa nu se fi retrocedat padurile in intregime, ci pe bucati pe masura ce se faceau si reimpaduriri…si tot statul roman sa fi dirijat acese lucruri. Acum este “LEGEA JUNGLEI”, intr-o jungla care nu mai este. OARE CE-I DE FACUT IN ACEASTA SITUATIE?

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :