Casa verde – Partea a IV-a: Anvelopa (C)

Sisteme de invelitori

1. Acoperisuri verzi – terasa sau inclinat
Prin definitie, acoperisurile verzi sunt spatii verzi amenajate din structuri artificiale, dar mai complicate decat o simpla gradina plasata pe acoperis. De regula sunt cultivate plante ce necesita minimum de atentie si ingrijire, intr-un sistem multistrat ce devine, de fapt, o continuare a acoperisului. Sistemul include o membrana speciala ce impiedica patrunderea radacinilor plantelor prin structura acoperisului, un sistem de scurgere si un mediu de crestere mai usor decat pamantul in care se planteaza de obicei plantele (format din pietris, rumegus si scoarta de copac).
Desi la prima vedere par extrem de complicat de realizat, acoperisurile verzi au viata de doua ori mai lunga decat un acoperisurile clasice si presupun costuri reduse de intretinere, precum si reducerea costurilor cu izolarea termica a cladirii. Toate acestea pe langa estetica deosebita.
Dintre beneficiile sale:
– managementul apei de ploaie – captare, utilizare ca apa gri
– reducerea costurilor la energie: izolare mai buna a acoperisului, inestie termica
– reducerea efectului de sera in orase, vegetatia absorbind energia solara
– fonoabsorbant
– durata de viata dubla de cea a unui sistem conventional, prin protectia straturilor terasei la variatia de temperatura.
Dezavantaje:
– costuri de executie si mentenanta mai mari tecat la sistemele clasice.

2. Materiale de acoperire pentru sistemul sarpanta
a. Tigle ceramice
Avantaje:
– durabilitatea
– bun izolator termic si fonic
– material natural
– costuri mici de mentenanta
– aerisire buna si permeabilitate la vapori.
Dezavantaje:
– energie mare inglobata
– greutate mare ce necesita suplimentarea structurii de sustinere a sarpantelor.

b. Sindrila / lemn
Avantaje:
– este natural si produs dintr-o sursa regenetabila
– usor de montat
– este permeabil la vapori
– este cel mai ieftin sistem de acoperire.
Dezavantaje:
– costuri de mentenanta, inlocuirea acoperisului se face la 10 – 15 ani
– necesaita tratament antifoc si pesticide.

c. Metal
Avantaje:
– durata mare de viata si costuri reduse de mentenata
– foarte rezistente la intemperii, lovire, perforare.
Dezavantaje:
– rezistenta redusa la transferul de caldura; inertie termica foarte redusa
– impemealil la vapori.

Iluminatul natural

Soarele reprezinta o sursa de energie sanatoasa, gratuita si infinita dar care, din pacate, nu este uniform distribuita pe intreaga suprafata a pamantului. De aceea, sistemele de captare a energiei solare utilizate frecvent in constructii nu au intotdeauna efectul dorit si pot costa uneori mai mult decat utilizarea energiei conventionale.
Un sistem de iluminat natural eficient trebuie gandit in raport cu miscarea soarelui pe toata perioada unui an si trebuie completat de o gandire integrata a sistemelor de umbrire si de captare a energiei solare pentru incalzire (suprafete vitrate, suprafete reflectante, luminatoare, curti interioare si prin tehnologii de redirectionare a luminii).
De asemenea, orientarea eficienta a functiunilor catre punctele cardinale usureaza efortul de control al temperaturii si al cantitatii de lumina naturala ce intra intr-o camera, in vederea mentinerii unui climat confortabil.
Este relativ usor de umbrit fatada sudica vara pentru ca soarele este foarte sus si un parasolar orizontal produce suficienta umbra, pe cand iarna soarele este mai coborat si patrunde prin ferestre incalzind spatiul interior. Umbrirea fatadelor de est si vest este mai dificila, mai ales latura de vest este supusa supraincalzirii. Se pot utiliza protectii din lamele verticale, care sa impiedice patrunderea radiatiei solare directe dar care sa fie reflectante pentru a ajuta la iluminatul interior.
Cea mai favorabila orientare pentru o cladire este cu laturile scurte si masive spre est si vest si cu laturile lungi si vitrate spre nord si sud.

Luminatoarele asigura un nivel uniform de iluminare in cadrul unui spatiu.
Curtile interioare reprezinta spatii in aer liber si sunt partial sau in totalitate imprejmuite de constructie. In cazul curtilor partial imprejmuite, orientarea spre nord ar trebui sa fie deshisa pentru a reduce stralucirea si nevoia de control al luminii.
Sisteme de redirectionare a luminii se folosesc deoarece unele spatii nu pot fi iluminate de sistemele de vitrare conventional. Sistemul tubular de ghidare a luminii (tuburi de lumina) are scopul de a capta, transporta si distribui lumina in spatii fara deschideri catre exterior (subsoluri, holuri, birouri inchise, toalete etc.) sau in zone cu aport redus de lumina naturala (camere adanci).
Lumina naturala este necesara pentru reglarea ceasului biologic, pentru a crea un confort vizual, cat si pentru sporirea performantelor umane.
Un design solar pasiv al cladirii ii permite acesteia sa capteze eficient energia soarelui, astfel incat sa reduca consumul de energie electrica pentru iluminatul artificial si cel de energie termica pentru incalzirea pe timpul iernii a incaperilor neiluminate natural care nu capteaza energia solara.

Articol scris de arh. Amalia Tanasă si Paula Licu

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :