Conservarea resurselor versus consumul eficient al resurselor

Dezvoltarea durabila este, conform Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare (WCED) din raportul “Viitorul nostru comun” (Raportul Brundtland), dezvoltarea care permite satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi.

Un consum eficient al resurselor inseamna utilizarea preponderent a energiei regenerabile, dar intr-un ritm care sa permita regenerarea resurselor, fata de cea ne-regenerabile si folosirea tehnologiilor de crestere a eficientei energetice.

Consumul si productia durabila sunt definite ca “utilizarea serviciilor si a produselor conexe care sa raspunda necesitatilor de baza si care imbunatatesc calitatea vietii, in timp ce se reduce la minim utilizarea resurselor naturale si a materialelor toxice, a emisiilor deseurilor si poluantilor de-a lungul ciclului de viata al serviciului sau produsului pentru a nu pune in pericol nevoile generatiilor viitoare” (Ministerul Mediului din Norvegia, Simpozionul de la Oslo privind utilizarea durabila a resurselor, 1994).

In 1999, Ghidul pentru protectia consumatorului emis de ONU include un capitol “Promovarea consumului durabil al resurselor”. Consumul durabil este diferit in tarile in curs de dezvoltare fata de cele dezvoltate. In tarile in curs de dezvoltare, unde de multe ori nu sunt resurse accesibile suficiente pentru a satisface nevoile de baza, consumul durabil are ca obiectiv folosirea mai eficienta a resurselor. Exemplele includ cresterea accesului la energie prin intermediul tehnologiei pentru energie regenerabila si curata si utilizarea padurilor pentru energie, hrana si constructie astfel incat padurile sa nu fie afectate ireversibil si sa se poata regenera. In tarile dezvoltate, unde utilizarea resurselor este excesiva, risipitoare si ineficienta, accentul se pune pe modificarea modelelor de consum pentru a realiza reducerea utilizarii de materiale si energie, precum si reducerea consumului unei unitati functionale. Un exemplu ar fi schimbarea preferintelor utilizatorului catre produse ecologice, care necesita mai putine resurse si au un impact asupra mediului redus fata de produsele agricole conventionale.

Consumul si productia durabila implica o crestere economica respectand, in acelasi timp, limitele mediului, descoperind modalitati de reducere a daunelor mediului natural si utilizand resursele pamantului intr-o modalitate durabila, reducand astfel riscurile mediului prin protectia ecosistemului.

Consumul eficient al resurselor se refera la modul in care resursele sunt folosite pentru a furniza valoare societatii. Se recunoaste necesitatea de a consuma mai putine resurse si producerea de cantitati mai mici de deseuri sau imbunatatirea serviciilor sau produselor. Se doreste ruperea legaturii dintre cresterea economica si degradarea mediului. Tarile in curs de dezvoltare ar putea face un salt direct catre o dezvoltare durabila, ocolind etapele dezvoltarii care sunt ineficiente, poluante si costisitoare.

O masura pentru o utilizare durabila si eficienta a resurselor este reducerea saraciei in tarile in curs de dezvoltare pentru a impiedica afectarea iremediabila a resurselor si a satisface nevoile generatiilor actuale si viitoare. Astfel se doreste eradicarea saraciei extreme si foametei, reducerea mortalitatii la copii, imbunatatirea sanatatii femeilor insarcinate si asigurarea durabilitatii mediului.

Consumul ineficient al resurselor se datoreaza unor probleme legate de perceptie precum stocul nelimitat de resurse ale Pamantului, calitatea vietii marita datorita bunastarii materiale, problemele de mediu se vor rezolva cu noi legi si tehnologii, nu depindem de natura – fiind superiori ei si altele ca acestea, reflectand comportarea si gradul de constiinta ecologica al cetatenilor si lipsa de intelegere a problemelor de mediu.

In 2008, consumul total pe glob de energie a fost 474x5x1020 J, iar 80-90% vine din utilizarea combustibililor fosili. Printre sursele de energie regenerabile se afla apa – centralele hidrologice, biomasa – incalzire si electricitate, energia solara – incalzirea apei sau a spatiilor, energie eoliana, energie geotermala si energia oceanelor (maree) – electricitate. Utilizarea preponderenta a acestora (intr-un ritm echilibrat) inseamna utilizarea durabila a resurselor.

Clubul de la Roma a realizat raportul “Limitele cresterii” in 1972, fiind cea mai bine vanduta carte despre mediu, tragand un semnal de alarma asupra utilizarii resurselor. Aceasta a prezis ca nu se poate sa fie o crestere economica care sa continue la infinit deoarece resursele naturale sunt limitate. Raportul s-a bazat in principal pe studii aplicate asupra a cinci procese globale precum industrializarea prea rapida, cresterea stocurilor de mancare, terminarea resurselor neregenerabile si degradarea mediului inconjurator. Conceptul de “crestere zero” are ca scop achizitia noilor lucruri doar pentru a le inlocui pe cele vechi.

“Daca se mentin tendintele actuale de crestere ale populatiei mondiale, ale industrializarii, contaminarii ambientale, productiei de alimente si epuizarii resurselor, aceasta planeta va atinge limitele cresterii in urmatorii 100 de ani. Rezultatul cel mai probabil ar fi o scadere subita si incontrolabila atat a populatiei cat si a capacitatii industriale”. (“Limitele cresterii”, 1972)

Agenda 21 isi propune schimbarea si / sau reorientarea modelelor de consum si productie; explica modul neadecvat de consum si de productie, cerintele exagerate si stilurile de viata care conduc la un stres imens asupra mediului. Nivelul de trai trebuie sa ramana ridicat, dar sa depinda in mai mica masura de resursele limitate ale Pamantului. Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa garanteze satisfacerea nevoilor de baza ale celor saraci, evitand modelele neviabile, daunatoare pentru mediu.

“Cauza principala a deteriorarii continue a mediului global o reprezinta modelele nedurabile de consum si de productie, mai ales in tarile industrializate, ceea ce este un motiv de ingrijorare, crescand saracia si dezechilibrele”. (Agenda 21 – Capitolul 4.3, Earth Summit, Rio, 1992)

Pentru consumul durabil al resurselor energetice s-a constituit “International Panel for Sustainable Resource Management” in noiembrie 2007 si prin acesta se doreste decuplarea cresterii economice si utilizarii resurselor de la degradarea mediului. Obiectivele acestuia sunt:

1.  furnizarea evaluarilor stiintifice independente, politici de mediu coerente si autoritare privind utilizarea durabila a resurselor naturale si impactul lor asupra mediului pe parcursul ciclului complet de viata;

2. contribuirea la o mai buna intelegere a modului de decuplare a cresterii economice de degradarea mediului.

Alte initiative internationale sunt dezvoltarea unui cadru de 10 ani privind consumul si productia durabila (Procesul Marrakech), initiativa celor 3 R (reducerea, reutilizarea si reciclarea), abordarea economiei circulare, “Global Environment Outlook” si “Millennium Ecosystem Assessment”.

Procesul Marrakech dezvolta un program-cadru de 10 ani privind consumul si productia durabile. Acesta sustine punerea in aplicare a proiectelor si strategiilor privind consumul durabil al resurselor si productia durabila. Trebuie sa schimbam modelele de consum si productie nedurabile si sa abordam politici de mediu cu emisii scazute de carbon si sa facem eficient consumul resurselor. Consumul durabil al resurselor si productia durabila se refera la promovarea eficientei utilizarii resurselor si a energiei, infrastructura durabila si o calitate mai buna a vietii. Punerea in practica a consumului durabil al resurselor energetice si productiei durabile ca o abordare integrata ajuta la realizarea planurilor de dezvoltare in ansamblu, reduce costurile economice, de mediu si sociale viitoare, consolideaza competitia economica si reduce saracia. Consumul durabil al resurselor si productia durabila au ca principiu “mult cu putin” sau eficienta ecologica.

Initiativa celor 3 R promoveaza reducerea, reutilizarea si reciclarea pe plan global pentru a crea o societate constienta de utilizarea resurselor si a materialelor. Acesta este o initiativa a Summit-ului G8 din iunie 2004. Principiul de reducere a deseurilor, reutilizare si reciclare a resurselor si produselor se numeste cei 3R.

In concluzie, consumul durabil al resurselor se refera la eficientizarea consumului lor si la modificarea modelelor de consum, astfel putem evita epuizarea celor neregenerabile si schimbarile climatice datorate emisiilor de gaze de sera si substante poluante. Conservarea resurselor neregenerabile se poate face doar schimband modelele de consum si sursele de energie. Resursele regenerabile se conserva printr-un consum care respecta timpul de regenerare al acestora.


BIBLIOGRAFIE:

“Frequently Asked Questions. The Marrakech Process. Towards a 10-Year Framework

of Programmes on Sustainable Consumption and Production” – United Nations Environment Programme, 2009

“Mainstreaming Sustainable Consumption and Production and Resource Efficiency into Development Planning” – United Nations Environment Programme 2009

http://en.wikipedia.org/wiki/World_energy_resources_and_consumption

http://www.energy.eu/#renewable

http://www.env.go.jp/recycle/3r/en/index.html

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :