Sisteme de evaluare a performantei ecologice a constructiilor din Europa – Partea a II-a: HQE in Franta

HQE in Franta

HQE (Haute qualite environnementale) inseamna performanata energetica mare si este un standard privind eficienta energetica, sanatatea si conditia proiectarii si intretinerii unei cladiri din Franta. Acesta are mai multe etape, cinci stele, si se poate utiliza pentru strangerea de fonduri, bonusuri sau scutiri de taxe.

Acesta contine date despre siguranta, durabilitatea si conditiile de operare a sistemului de incalzire, de producere a apei calde, de racire si de iluminat sau date privind calitatea generala a cladirii.

Este alocat la cererea clientului (proprietarului) de catre un organism care are o intelegere cu Statul, iar din 1 octombrie 2010 va fi acreditat de catre Comitetul de Acreditare din Franta (Cofrac) in concordanta cu norma EN 45011.

HQE reprezinta o serie de standarde si cerinte de reglementare care s-au stabilit progresiv din 1978 intre diversi actori din constructii, din mediu, din utilitati de energie (EdF), din practica si din certificare publica (PUCA, Agentia pentru Managementul Mediului si Energiei, CSTP, Federatia Franceza din constructii).

Performanta energetica (HPE) este definita ca un „cost total”, incluzand ciclurile de intretinere si de reinnoire si facturile energetice.

HPE nu tine seama de costul energetic din productia de materiale si echipament, din constructie, din intretinerea cladirii si din reciclare.

HPE a aparut dupa Decretul privind reglementarile termice din 2005.

Certificarea HPE (HPE 2005) poate fi atribuita cladirilor care au un consum de energie conventional mai mic cu 10% decat consumul de referinta definit prin RT 2005; aceste consumuri trebuie sa le realizeze toate cladirile noi.

Certificarea HPE – Environment (HPE EnR 2005) poate fi acordat cladirilor care intrunesc aceste reglementari si cel putin 50% din energia utilizata pentru incalzire provine din biomasa sau e distribuita de o retea de incalzire care foloseste peste 60% energii regenerabile.

Certificarea HPE – Renovation (HPE 2009) si Consum Redus de Energie – Renovare (BBC Renovation 2009) atesta conformitatea lucrarilor de renovare cu un caiet de sarcini care integreaza „exigentele din reglementarile termice ale cladirilor existente sub un cod al Costructiilor si al Locuintelor, respectarea nivelului minim de performanta energetica globala si de confort in sezonul cald si de metode de control”, adoptate in 29 septembrie 2009. Pentru certificarea HPE – Renovation, cladirile de locuinte renovate trebuie sa aiba un consum de energie cuprins intre 120 si 225 kWh/m²/an.

Pentru certificarea Consum Redus de Energie – Renovare, consumul trebuie sa fie cuprins intre 64 si 120 kWh/m²/an.

Certificarea Performanta energetica foarte inalta (THPE) este acordata cladirilor cu un consum energetic conventional de minim 20% sub consumul de referinta definit in RT 2005.

Certificarea Performanta energetica foarte inalta – Mediu (THPE EnR 2005) este acordata cladirilor cu un castig de 30% mai mare comparativ cu cele din RT 2005 si care folosesc energii regenerabile precum biomasa, pompe de caldura, fotovoltaice sau incazirea solara a apei.

Certificarea de cladire cu consum redus (BBC 2005) este atribuita cladirilor de locuinte noi care consuma pana la 50 kWh/ m²/an si sunt corectate cu un factor de 0,8 pana la 1,3 depinzand de altitudine si de zona climatica; iar pentru cladirile comerciale cu un consum mai mic de 50% fata de consumul conventional de referinta din RT 2005.

Standardul este controlat de Asociatia pentru Performanta energetica mare din Paris (ASSOHQE).

In data de 16 iunie 2009, CSTB (Centre scientifique et technique du batiment) si CertiVéA au semnat un Memorandum al Intelegerii pentru a lucra impreuna cu Building Research Establishment (BRE) din Anglia in scopul dezvoltarii unei metode unice de evaluare a mediului construit pan-europeana, in Uniunea Europeana. S-a creat astfel Sustainable Building Alliance.

HQE este un concept care dateaza din anii 1990 si a fost inspirat de certificarea de inalta performanta energetica – HPE. Obtinerea certificarii HQE se face prin intermediul Asociatiei HQE, din 2004.

Aceasta este o initiativa privata care doreste imbunatatirea proiectarii si renovarii cladirilor si oraselor pentru a minimiza impactul asupra mediului.

HQE are 14 obiective:

  • Obiective de cladiri verzi

C1. Relatiile armonioase intre cladiri si mediul inconjurator

C2. Alegerea de produse, metode de constructie si materiale intergrate

C3. Impact scazut asupra mediului exterior

  • Obiective de management de mediu

C4. Management energetic

C5. Gestionarea apei

C6. Gestionarea deseurilor

C7. Minimizarea ingrijirilor si reparatiilor cladirii

  • Obiective de confort

C8. Confort hidrotermic

C9. Confort fonic

C10. Confort vizual

C11. Confort olfactiv

  • Obiective de sanatate

C12. Igiena si curatenie in spatiile interioare

C13. Controlul calitatii aerului

C14. Controlul calitatii apei

Pentru respectarea standardului HQE, cladirea trebuie sa aiba cel putin 3 obiective la nivel foarte performant, 4 obiective la nivel performant si 7 obiective la nivelul de baza.

Standardul HQE este promovat de Asociatia HQE, de CSTB cu CertiVéA si de Asociatia Qualitel cu Cerqual pentru locuinte.

Se doreste introducerea obiectivului 15 privind biodiversitatea mediului.

Metoda de analiza a cerintelor de dezvoltare durabila a cartierelor (HQE2R) a fost dezvoltata in cadrul unui proiect european desfasurat in Programul Cadru 5 al UE, care combina activitatile de cercetare cu cele demonstrative. Acesta s-a desfasurat in perioada 2001-2004 sub coordonarea renumitului institut de cercetari francez – CSTB, reunind 10 parteneri din cercetare si 14 autoritati locale din sapte state membre (Germania, Danemarca, Spania, Franta, Italia, Olanda si Marea Britanie).

Proiectul si-a propus un nou mod de abordare a orasului, cartierului si constructiilor sale, avansand tehnici de analiza si evaluare teritoriala care sunt corelate cu principiile dezvoltarii durabile.

In schema de principiu a metodei HQE2R se pot identifica distinct bazele teoretice, fazele demersului si instrumentele propuse pentru realizarea fiecarei faze. Unul dintre aceste instrumente este un model de evaluare a profilului de dezvoltare durabila al zonei (cartierului) care include un set de 61 de indicatori grupati pe cele 21 de domenii tinta si 5 obiective majore.

In Franta, HQE nu este foarte popular, majoritatea cladirilor sunt in continuare certificate cu HPE sau cu BREEAM. HQE nu este o modalitate de certificare foarte exacta, obiectivele sale putand fi notate diferit de persoane diferite, nu exista un punctaj clar.

HQE ar trebui sa introduca o scara de notare clara, astfel incat certificarile succesive facute pe aceeasi cladire sa fie asemanatoare, daca nu identice; si ar trebui sa se acorde certificarea doar pentru toata cladirea, nu si pe elemente. Certificarea HQE ar trebui sa fie facuta de catre evaluatori din domenii diferite – cum sunt si obiectivele, avand o echipa care noteaza pentru fiecare caracteristica a cladirii.

Cu toate ca are 14 obiective, are doar 5 stele, adica 5 grade diferite, ar trebui modificat sistemul astfel incat sa se dea o nota, nu o stea, astfel certificarea ar fi mai exacta si ar lipsi gradele de interpretare.

Dezavantajul acestui sistem este ca din 14 obiective, cladirea trebuie sa aiba cel putin 3 obiective la nivel foarte performant, 4 obiective la nivel performant si 7 obiective la nivelul de baza, astfel o cladire poate excela la obiective mai putin importante pentru utilizatori si sa fie mediocra la cele care influenteaza consumurile, „trisand” si pacalind piata imobiliara cu masuri punctuale, nu globale.

Va urma in Partea a III-a: DGNB in Germania.

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Haute_Qualit%C3%A9_Environnementale

http://fr.wikipedia.org/wiki/Haute_qualit%C3%A9_environnementale

http://fr.wikipedia.org/wiki/Haute_performance_Energetique

http://www.assohqe.org/documents_certifications_hqe.php

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :