Sisteme de evaluare a performantei ecologice a constructiilor din Europa – Partea a III-a: DGNB in Germania

DGNB in Germania

Sistemul DGNB de certificare este folosit pentru proiectarea si evaluarea cladirilor. DGNB, Certificarea din Germania a Constructiilor Durabile, este un sistem de evaluare care acopera toate elementele relevante ale unei constructii durabile. Cele mai bune cladiri primesc categoriile bronz, argint si aur. Clasificarile se acorda pentru performanta totala a cladirii sau pentru aspecte individuale.

Certificarea din Germania a Constructiilor Durabile a fost dezvoltata de catre Consiliul German al Constructiilor Durabile (DGNB) impreuna cu Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Proiectarii Urbane (BMVBS) si poate fii folosit ca un instrument in proiectare si evaluare. Criteriile de evaluare sunt: ecologie, economie, criterii socio-culturale si functionale, tehnica, procese si locatie. Criteriile se puncteaza diferit pentru cladire, in functie de relevanta lor.

Fiecare criteriu este impartit pe mai multe subcriterii. In evaluarea cladirii sunt considerate consumul de energie, calitatea acustica si ocuparea terenului. Pentru fiecare criteriu sunt definite valori – tinta si se acorda maximum 10 puncte. In acelasi timp, fiecare criteriu are o “greutate” in cadrul evaluarii. De exemplu, consumul energetic al unei cladiri de birouri este mai important decat confortul acustic.

Certificatul este bazat pe conceptul de proiectare integrata care defineste scopurile constructiei durabile. Astfel, constructiile durabile pot fi proiectate pe baza tehnologiei actuale si pot dovedi calitatea cu acest certificat.

Pentru certificarea DGNB este necesara inregistrarea cladirii cu DGNB; definirea scopurilor performantei cladirii conform cu categoriile aur, argint si bronz; utilizarea pre-certificarii pentru marketing; documentarea in timpul proiectarii si constructiei conform reglementarilor DGNB; evaluarea documentatiei de proiectare si constructie de catre DGNB; acordarea certificatului DGNB.

Primul certificat DGNB a fost in 2009 in Munchen.

Auditorii insotesc proprietarii pe durata procesului de certificare.

Avantajele certificarii DGNB sunt urmatoarele:

  • Contributie activa pentru durabilitate – certificatul demonstreaza efectele pozitive ale constructiei asupra mediului si asupra societatii.
  • Acuratetea costului si a proiectarii – certificarea ofera un procent ridicat de acuratete in ceea ce priveste atingerea scopurilor de performanta pana la sfarsitul lucrarilor; spre exemplu, ajuta la reducerea consumului de energie si a costurilor in timpul operatiilor.
  • Minimizarea riscurilor – certificarea promoveaza proiectarea integrala in timpul constructiei. Aceasta duce la procese transparente si bine definite in timpul proiectarii si constructiei, mareste potentialul pentru optimizare, minimizeaza riscurile in timpul constructiei, operatiilor, renovarii sau demolarii.
  • Unealta de proiectare orientata spre practica – certificatul a fost dezvoltat de catre practicanti pentru practicanti. Sprijina proprietarii si designerii catre o cale orientata spre rezultate pentru constructii durabile.
  • Concentrarea atentiei catre ciclul de viata – certificatul se bazeaza pe ciclul de viata al cladirii, care este indispensabil pentru evaluarea durabilitatii.
  • Facut in Germania – certificarea este adaptata la mediul construit din Germania si din Europa. Aceasta include norme si reglementari in constructie si experienta de marketing pentru cladirile eficiente energetic.
  • Unealta de marketing – certificatul foloseste drept unealta de comunicare pentru investitori, proprietari si utilizatori, documentand atentia catre mediu. Poate fi exportat si subliniaza atractivitatea domeniului imobiliar din Germania pentru investitori.
  • Calitate a unei proprietati – certificatul mareste sansele de vanzare si de inchiriere.
  • Performanta – certificatul evalueaza performanta cladirii si nu masurile izolate.
  • Flexibilitatea – sistemul de certificare poate fi usor actualizat pentru dezvoltatorii tehnici, sociali si internationali.

DGNB nu are un sistem bazat pe note, avand doar trei categorii de cladiri durabile certificate.

DGNB poate certifica toata cladirea sau doar anumite caracteristici ale cladirii, cum ar fi consumul de apa sau de electricitate. Acest lucru nefiind tocmai corect, deoarece toata cladirea are un efect asupra mediului, insumand toate caracteristicile ei, nu doar o anumita caracteristica este suficienta. DGNB incurajeaza “pacalirea” pietei imobiliare cu aceasta, deoarece o cladire poate sa faca marketing pe faptul ca are certificare DGNB de 5 stele pentru consumul de iluminat (de exemplu), dar asta nu va avantaja utilizatorii care vor constata curand consumul ridicat pentru incalzire, apa, aer conditionat.

Certificatul DGNB s-a acordat abia anul trecut pe piata germana, astfel sistemul nu este suficient de dezvoltat si studiat precum este certificarea BREEAM care este pe piata de 20 ani, iar dupa 8 ani de la aparitie a suferit o schimbare majora, dar nu ultima.

Concluzie

In data de 16 iunie 2009, CSTB si CertiVéA au semnat un Memorandum al Intelegerii pentru a lucra impreuna cu BRE din Anglia in scopul dezvoltarii unei metode unice de evaluare a mediului construit in Uniunea Europeana, creandu-se astfel Sustainable Building Alliance. Aceasta alianta reprezinta dovada faptului ca in curand atat certificarea BREEAM, cat si HQE se vor schimba complet si vor deveni una singura pentru toata Europa. Avantajele unui singur tip de certificat sunt urmatoarele: unitatea certificarilor, valabilitatea lor in alta tara si folosirea mai buna a lor in scopuri de marketing, elemente de comparatie mai multe si mai variate, un sistem mai eficient. Dezavantajele unui singur tip de certificat vor fi: baza de date foarte mare, sistem foarte complex de notare si certificare care sa tina cont de climat, de specificul zonei si poate si de factorul social, daca nu va fi bine realizat unele cladiri vor avea de suferit (prin departajari insuficiente intre cladiri).

Certificatul unic in Europa ar trebui:

– sa fie pe etapele proiectarii si constructiei: proiect, constructie, amenajare

– sa includa un sistem de notare foarte clar si care sa fie foarte obiectiv (cu punctaje la notele finale)

– sa aiba marje de diferente foarte mici intre 2 certificari succesive ale aceleiasi constructii

– sa fie usor de inteles de catre beneficiari

– sa fie acordat de catre o echipa multidisciplinara

– sa specifice consumul global si pe parti al cladirii

– sa tina cont de echipamentele ecologice

– sa tina cont de calitatea arhitecturala a cladirii

– sa tina cont de calitatea finisajelor interioare si exterioare si de cat de “verzi” sunt

– sa tina cont de dotarile interioare ale cladirii precum aparatele electrocasnice, sisteme de oprire a consumului pentru incalzire si aer conditionat daca utilizatorii nu sunt in cladire etc.

– sa tina cont de ciclul de viata al cladirii, al echipamentelor si finisajelor si costulul ingrijirii sau refacerii lor

– sa tina cont de reciclarea materialelor de constructie dupa ce cladirea nu va mai fi

– sa fie cu adevarat un sprijin pentru mediu, nu o unealta de marketing (cum este acum)

– sa tina cont de calitatea aerului interior si de sanatatea oamenilor

– sa propuna amenajarea gradinilor (unde este posibil) sau a teraselor cu plante sau cu fructe si legume pentru a promova un mod de viata sanatos

– sa fie o certificare oficiala a Uniunii Europene, nu una particulara

In Romania, Ministerul Mediului di Padurilor a propus programul “Casa verde”, care promitea subventii foarte mari pentru achizitionarea echipamentelor care utilizeaza energie regenerabila, dar care este blocat pana in prezent. Tot acest minister promite ca de la 1 iulie 2010 Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, denumit popular Programul “Casa Verde” va fi operational, iar persoanele fizice isi pot depune dosarele de finantare nerambursabila la agentiile judetene de mediu din localitatile unde domiciliaza. Scopul acestui Program este imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera.

Programul consta in acordarea unor sume fixe in functie de tipul instalatiei, astfel:

– pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;

– pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura;

– pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Aceste sume sunt evident foarte mici, aproximativ 1500-2000 Euro, avand in vedere ca preturile din Romania pentru astfel de echipamente sunt duble sau chiar triple decat in alte tari din UE (panourile solare de la cabanele din Romania au fost cumparate direct din Germania tocmai din acest motiv). In Belgia subventia este de 50% din costul unei instalatii, iar in Marea Britanie de 10%, dar aceste tari au un anumit nivel al salariilor si 5000 Euro pentru o instalatie ecologica se pot economisi in 6-8 luni, in timp ce in Romania o astfel de suma se economiseste in ani.

In Romania se vor aplica probabil subventiile fixe, in timp ce in alte tari din Europa se acorda subventii procentuale.

Dupa instalarea unei instalatii solare sau care foloseste surse regenerabile, cladirea ar trebui sa primeasca bonusuri, scutiri de taxe sau subventii, dar acest lucru nu se intampla.

Pana in prezent, Romania nu are o certificare a performantelor ecologice. Certificarea performantelor energetice este facuta si ea cu probleme, deoarece nu se pot calcula exact rezistentele termice datorita lipsei bazei de date a detaliilor arhitecturale, nu se tine cont de aporturile solare pe timpul iernii in cladirile cu spatii solare sau de calitatea aerului interior (mai mult decat numarul de schimburi de aer care este luat din C107). Trebuie pus la punct certificarea energetica a cladirilor si aporbarea legii conform careia certificatul energetic este obligatoriu pentru cladirile noi si pentru tranzactiile imobiliare, apoi elaborarea si / sau aplicarea unei modalitati de certificare a performantelor ecologice a cladirilor si elaborarea de legi care sa incurajeze solutiile arhitecturale ecologice.

Constructiile durabile reprezinta constructiile inteligente, care servesc mediul, societatea si domeniul imobiliar. Acestea sunt benefice mediului, conserva resursele, sunt confortabile si sanatoase pentru oameni si se potrivesc cu mediul socio-cultural. De asemenea, ele sunt eficiente economic si au o valoare pe termen lung, au costuri reduse pentru intretinerea si functionarea lor. Costurile initiale pentru dotarile necesare se amortizeaza, de obicei, in cativa ani.

Surse:

http://www.assohqe.org/documents_certifications_hqe.php

http://www.landscapetechnology.ro/

http://www.mmediu.ro/casa_verde.htm

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :