Utilizarea durabila a resurselor energetice: principii, exemple de bune practici

Dezvoltarea durabila este, conform Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare (WCED) din raportul “Viitorul nostru comun” (Raportul Brundtland), dezvoltarea care permite satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi.

Sunt patru conceptii ale dezvoltarii durabile: antropocentrica (omul), tehnocentrata (tehnologia), ecocentrata (Pamantul) si biocentrata (organismele planetei).

O utilizare durabila a resurselor energeticeenergiei regenerabile, dar intr-un ritm care sa permita regenerarea resurselor, fata de cea ne-regenerabile si folosirea tehnologiilor de crestere a eficientei energetice.

Utilizarea si productia durabila sunt definite ca “utilizarea serviciilor si a produselor conexe care sa raspunda necesitatilor de baza si care imbunatatesc calitatea vietii, in timp ce se reduce la minim utilizarea resurselor naturale si a materialelor toxice, a emisiilor deseurilor si poluantilor de-a lungul ciclului de viata al serviciului sau produsului pentru a nu pune in pericol nevoile generatiilor viitoare” (Ministerul Mediului din Norvegia, Simpozionul de la Oslo privind utilizarea durabila a resurselor, 1994).

In 1999, Ghidul pentru protectia consumatorului emis de ONU include un capitol “Promovarea utilizarii durabile a resurselor”. Utilizarea durabila este diferita in tarile in curs de dezvoltare fata de cele dezvoltate. In tarile in curs de dezvoltare, unde de multe ori nu sunt resurse accesibile suficiente pentru a satisface nevoile de baza, utilizarea durabila are ca obiectiv folosirea mai eficienta a resurselor. Exemplele includ cresterea accesului la energie prin intermediul tehnologiei pentru energie regenerabila si curata si utilizarea padurilor pentru energie, hrana si constructie astfel incat padurile sa nu fie afectate ireversibil si sa se poata regenera. In tarile dezvoltate, unde utilizarea resurselor este excesiva, risipitoare si ineficienta, accentul se pune pe modificarea modelelor de consum pentru a realiza reducerea utilizarii de materiale si energie, precum si reducerea consumului unei unitati functionale. Un exemplu ar fi schimbarea preferintelor utilizatorului catre produse ecologice, care necesita mai putine resurse si au un impact asupra mediului redus fata de produsele agricole conventionale.

Productia durabila are ca scop imbunatatirea produselor si / sau a proceselor de productie pentru reducerea consumului de resurse, a utilizarii materialelor periculoase si a producerii de deseuri si poluanti. Ca exemplu este reducerea consumului de energie corespunzatoare unui produs, cautarea de materii prime alternative pentru procesele de productie, reciclarea deseurilor si a apelor uzate.

Utilizarea si productia durabila implica o crestere economica respectand, in acelasi timp, limitele mediului, descoperind modalitati de reducere a daunelor mediului natural si utilizand resursele pamantului intr-o modalitate durabila, reducand astfel riscurile mediului prin protectia ecosistemului.

Utilizarea eficienta a resurselor se refera la modul in care resursele sunt folosite pentru a furniza valoare societatii. Se recunoaste necesitatea de a consuma mai putine resurse si producerea de cantitati mai mici de deseuri sau imbunatatirea serviciilor sau produselor. Se doreste ruperea legaturii dintre cresterea economica si degradarea mediului. Tarile in curs de dezvoltare ar putea face un salt direct catre o dezvoltare durabila, ocolind etapele dezvoltarii care sunt ineficiente, poluante si costisitoare.

O masura pentru o utilizare durabila si eficienta a resurselor este reducerea saraciei in tarile in curs de dezvoltare pentru a impiedica afectarea iremediabila a resurselor si a satisface nevoile generatiilor actuale si viitoare. Astfel se doreste eradicarea saraciei extreme si foametei, reducerea mortalitatii la copii, imbunatatirea sanatatii femeilor insarcinate si asigurarea durabilitatii mediului.

Utilizarea nedurabila a resurselor energetice se datoreaza unor probleme legate de perceptie precum stocul nelimitat de resurse ale Pamantului, calitatea vietii marita datorita bunastarii materiale, problemele de mediu se vor rezolva cu noi legi si tehnologii, nu depindem de natura – fiind superiori ei si altele ca acestea, reflectand comportarea si gradul de constiinta ecologica al cetatenilor si lipsa de intelegere a problemelor de mediu.

Resursele sunt folosite pentru producerea energiei, care este folosita in doua moduri: pentru producerea unui ambient sanatos si confortabil (termic, vizual, acustic, calitatea aerului) si pentru furnizarea celorlalte necesitati (apa, gatit). Exista doi factori de care depinde consumul de energie: cultura – conditiile in care suntem crescuti si pregatiti si climatul – rolul contructiilor in viata noastra.

In 2008, consumul total pe glob de energie a fost 474x5x1020 J, iar 80-90% vine din utilizarea combustibililor fosili. Printre sursele de energie regenerabile se afla apa – centralele hidrologice, biomasa – incalzire si electricitate, energia solara – incalzirea apei sau a spatiilor, energie eoliana, energie geotermala si energia oceanelor (maree) – electricitate. Utilizarea preponderenta a acestora (intr-un ritm echilibrat) inseamna utilizarea durabila a resurselor energetice.

In 2004, energia regenerabila a furnizat aproximativ 7% din consumul global de energie.

O sursa de energie pentru viitor este fuziunea nucleara, care va produce mari cantitati de energie, poluand putin, dar aceasta necesita mai multe cercetari.

O alta sursa de energie este Soarele, pe suprafata Pamantului vine o energie de 89 PW de la Soare, utilizand mai putin de 0,02% din aceasta ar indeplini necesarul curent de energie. Doar 5% din energia eoliana disponibila ar fi suficienta pentru consumul actual.

Resursele energetice ne-regenerabile se epuizeaza si va trebui sa folosim surse de energie durabile. Gazul natural se estimeaza ca se va epuiza pana pe 12.09.2068, petrolul pana in 22.10.2047, carbunii pana in 19.05.2140 si uraniul pana in 28.11.2144.

Clubul de la Roma a realizat raportul “Limitele cresterii” in 1972, fiind cea mai bine vanduta carte despre mediu, tragand un semnal de alarma asupra utilizarii resurselor. Aceasta a prezis ca nu se poate sa fie o crestere economica care sa continue la infinit deoarece resursele naturale sunt limitate. Raportul s-a bazat in principal pe studii aplicate asupra a cinci procese globale precum industrializarea prea rapida, cresterea stocurilor de mancare, terminarea resurselor neregenerabile si degradarea mediului inconjurator. Conceptul de “crestere zero” are ca scop achizitia noilor lucruri doar pentru a le inlocui pe cele vechi.

“Daca se mentin tendintele actuale de crestere ale populatiei mondiale, ale industrializarii, contaminarii ambientale, productiei de alimente si epuizarii resurselor, aceasta planeta va atinge limitele cresterii in urmatorii 100 de ani. Rezultatul cel mai probabil ar fi o scadere subita si incontrolabila atat a populatiei cat si a capacitatii industriale”. (“Limitele cresterii”, 1972)

Agenda 21 isi propune schimbarea si / sau reorientarea modelelor de consum si productie; explica modul neadecvat de consum si de productie, cerintele exagerate si stilurile de viata care conduc la un stres imens asupra mediului. Nivelul de trai trebuie sa ramana ridicat, dar sa depinda in mai mica masura de resursele limitate ale Pamantului. Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa garanteze satisfacerea nevoilor de baza ale celor saraci, evitand modelele neviabile, daunatoare pentru mediu.

“Cauza principala a deteriorarii continue a mediului global o reprezinta modelele nedurabile de consum si de productie, mai ales in tarile industrializate, ceea ce este un motiv de ingrijorare, crescand saracia si dezechilibrele”. (Agenda 21 – Capitolul 4.3, Earth Summit, Rio, 1992)

Sunt sute de directive UE legate de energie, de eficienta utilizarii acesteia si de cea regenerabila. Cele mai importante dintre acestea sunt:

1. C(2009) 5174 – Planuri de actiune nationale asupra energiei regenerabile sub Directiva 2009/28/Eca Parlamentului European si a Consiliului.

2. 2009/28/EC – Promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile.

3. COM(2006) 105 final – Green paper – Strategia Europeana pentru Energie Durabila, Competitiva si Sigura.

4. SEC(2006) 317/2 – Anexa Green paper – Care sunt riscurile, un document despre circumstante.

5. COM(2008) 30 final – 20 20 pana in 2020.

6. C(2006) 6817 – Stabilirea unor valori de referinta pentru eficienta energiei pentru productia separata de electricitate si caldura.

7. 2004/8/EC – Promovarea cogenerarii bazata pe necesarul util de caldura pe piata energiei interne.

8. 2005/32/EC – Cadru pentru stabilirea cerintelor unui design ecologic pentru aparatele utilizatoare de energie.

9. 2006/32/EC – Eficacitatea energiei la utilizatori si serviciile de energie.

10. 98/11/EC – Implementarea Directivei Consiliului 92/75/EEC privind etichetarea energiei surselor de iluminat pentru locuinte.

11. 106/2008 – Programul pentru comunitate asupra clasificarii echipamentelor pentru birou in functie de eficienta energetica.

12. 2002/91/EC – Performanta energetica a cladirilor.

Pentru utilizarea durabila a resurselor energetice s-a constituit “International Panel for Sustainable Resource Management” in noiembrie 2007 si prin acesta se doreste decuplarea cresterii economice si utilizarii resurselor de la degradarea mediului. Obiectivele acestuia sunt:

1.  furnizarea evaluarilor stiintifice independente, politici de mediu coerente si autoritare privind utilizarea durabila a resurselor naturale si impactul lor asupra mediului pe parcursul ciclului complet de viata;

2. contribuirea la o mai buna intelegere a modului de decuplare a cresterii economice de degradarea mediului.

Alte initiative internationale sunt dezvoltarea unui cadru de 10 ani privind consumul si productia durabila (Procesul Marrakech), initiativa celor 3 R (reducerea, reutilizarea si reciclarea), abordarea economiei circulare, “Global Environment Outlook” si “Millennium Ecosystem Assessment”.

Procesul Marrakech dezvolta un program-cadru de 10 ani privind utilizarea si productia durabila, dezvoltand programe regionale in Africa, Asia, America Latina si Uniunea Europeana. Acesta sustine punerea in aplicare a proiectelor si strategiilor privind utilizarea durabila a resurselor energetice si productia durabila. Trebuie sa schimbam modelele de utilizare si productie nedurabile si sa abordam politici de mediu cu emisii scazute de carbon si sa facem eficienta utilizarea resurselor energetice. Utilizarea durabila a resurselor energetice si productia durabila se refera la promovarea eficientei utilizarii resurselor si a energiei, infrastructura durabila si o calitate mai buna a vietii. Punerea in practica a utilizarii durabile a resurselor energetice si productiei durabile ca o abordare integrata ajuta la realizarea planurilor de dezvoltare in ansamblu, reduce costurile economice, de mediu si sociale viitoare, consolideaza competitia economica si reduce saracia. Utilizarea durabila a resurselor energetice si productia durabila au ca principiu “mult cu putin” sau eficienta ecologica.

Initiativa celor 3 R promoveaza reducerea, reutilizarea si reciclarea pe plan global pentru a crea o societate constienta de utilizarea resurselor si a materialelor. Acesta este o initiativa a Summit-ului G8 din iunie 2004. Principiul de reducere a deseurilor, reutilizare si reciclare a resurselor si produselor se numeste cei 3R. A reduce inseamna a alege utilizarea lucrurilor cu grija de a reduce cantitatea de deseuri sau pierderi generate. Reutilizarea inseamna utilizarea repetata a unui obiect sau a unor elemente care pot fi inca folosite. Reciclarea inseamna a utiliza deseurile ca o resursa. Reducerea deseurilor poate fi realizata intr-o modalitate eficienta daca utilizam metoda celor 3 R, reducerea, urmata de reutilizare si apoi de reciclare.

Abordarea economiei circulare se realizeaza in China si reprezinta un program de consum si productie durabile (SCP – Sustainable Consumption and Production), initiat de UNEP (United Nations Environment Program), care are ca obiective o productie mai curata, ecologia industriala si managementul ciclului de viata. Astfel se imbunatateste eficienta utilizarii resurselor si se indreapta atentia publicului asupra beneficiilor abordarilor durabile privind consumul si productia. Guiyang a fost primul oras din China folosit pentru implementarea economiei circulare, urmand proiectul PRODEV (Policy Reinforcement fOr Environmentally Sound and Socially Responsible Economic DEVelopment).

Proiectul “Global Environment Outlook” (GEO) este implementat de UNEP in 1995 pentru a analiza mediul. GEO este un proces si o serie de rapoarte care analizeaza schimbarile, cauzele, impactele si raspunsurile politice ale mediului. GEO este, de asemenea, un proces de comunicare care doreste sa creasca atentia asupra problemelor de mediu si sa propuna actiuni.

Millennium Ecosystem Assessment” (MA) a fost infiintat in 2000 si obiectivele sale au fost evaluarea consecintelor schimbarilor ecosistemelor pentru bunastarea umana si formarea unei baze stiintifice pentru actiune cu scopul de a spori conservarea si utilizarea durabila a acestor sisteme si contributia lor la bunastarea umana. Se analizeaza starea si tendintele ecosistemelor lumii si a serviciilor pe care le ofera, precum si optiunile de restaurare, conservare sau imbunatatire a utilizarii durabile a ecosistemelor.

Exemple de posibile actiuni in UE pentru utilizarea durabila a resurselor energetice includ:

1. Campanii si politici pe termen lung privind eficienta energetica, inclusiv cea pentru cladiri, in special cladirile publice. O abordare holistica asupra managementului resurselor este necesara pentru a identifica mai bine legaturile si lacunele dintre resurse intr-un mod sistematic.

2. Un efort major de imbunatatire a eficientei energetice in sectorul transportului si imbunatatirea rapida a transportului public urban in principalele orase ale Europei.

3. Valorificarea si crearea instrumentelor financiare pentru investitii din partea bancilor comerciale pentru proiectele privind eficienta energetica si a companiilor care ofera servicii energetice.

4. Un sistem european de certificate “albe”, care vor permite companiilor care indeplinesc standardele de eficienta energetica sa instruiasca alte companii care nu au reusit sa respecte aceste standarde.

5. Ghidarea consumatorilor si a producatorilor privind performanta energetica pentru aparaturi, vehicule si echipament industrial si intocmirea unor standarde pentru acestea.

Exemple de bune practici in UE, Danemarca si Germania au inceput sa faca investitii in energie solara, in ciuda locatiei geografice nefavorabile. Germania este acum cel mai mare utilizator de celule fotovoltaice din lume. Danemarca si Germania au instalat 3GW si respectiv 17GW de centrale eoliene. In 2005, vantul a generat 18,5% din toata energia necesara Danemarcei. Brazilia investeste in productia de etanol din trestie de zahar, fiind un procent semnificativ din combustibilul pentru transport din aceasta tara. Incepand cu 1965, Franta a facut investitii mari in energie nucleara si in acest moment trei sferturi din energia sa este produsa de reactori nucleari. Elvetia vrea sa isi reduca la jumatate consumul de energie pentru a deveni o “societate de 2000W” (consumul total de energie pe cap de locuitor sa fie sub 17520kW/h anual) pana in 2050 si Marea Britanie face eforturi pentru un standard de cladire cu energie zero pentru toate casele noi pana in 2016. In 2005, guvernul suedez a anuntat ca se doreste renuntarea la petrol, cu intentia de a deveni prima tara pana in 2020 care nu mai este dependenta de combustibilii fosili.

In Europa exista portalul Build Up unde se prezinta solutiile energetice pentru cladiri mai performante. In 2009 s-a deschis cel mai mare proiect de casa pasiva din Europa in Tirol (Austria), care are 35.000 m² (brut) pentru 354 de apartamente, iar necesarul de caldura este de 15 kWh/m² anual. Tot aici s-a prezentat cladirea Reichstag din Germania care are un certificat de performanta energetica excelent, avand consumul de energie primara mai scazut cu 57% decat pentru o cladire existenta si chiar cu 39% mai putin decat cerintele cladirilor noi. Consumul total de energie primara este de 270,9 kWh/m² annual.

Exista o competitie cu premii integrata in Campania Europeana de Energie Durabila (Sustainable Energy Europe Campaign), care accentueaza si premiaza succesul celor mai uimitoare, ambitioase si inovatoare programe sau actiuni. Astfel, in 2009, au fost premiate programele RENDEV – incurajeaza dezvoltarea durabila in Bangladesh si Indonezia; HyFLEET:CUTE – cel mai mare autobuz alimentat cu hidrogen; Sonae Sierra – dezvoltarea si managementul de centre comerciale ecologice; CONNECT – masuri de mobilitate pentru tineri; Productia de energie folosind resurse regenerabile de lemn local si biomasa din agricultura pentru dezvoltarea durabila a tertoriului – implementarea unei resurse teritoriale pentru productia de energie durabila; si Thurrock Energy Partnership – promovarea activa a initiativelor de eficientizare a energiei in Thurrock.

In concluzie, utilizarea durabila a resurselor energetice se refera la eficientizarea consumului lor si la modificarea modelelor de consum, astfel putem evita epuizarea celor neregenerabile si schimbarile climatice datorate emisiilor de gaze de sera si substante poluante.

BIBLIOGRAFIE:

“Frequently Asked Questions. The Marrakech Process. Towards a 10-Year Framework

of Programmes on Sustainable Consumption and Production” – United Nations Environment Programme, 2009

“Mainstreaming Sustainable Consumption and Production and Resource Efficiency into Development Planning” – United Nations Environment Programme 2009

http://en.wikipedia.org/wiki/World_energy_resources_and_consumption

http://www.buildup.eu/cases/6819

http://www.buildup.eu/cases/6892

http://www.energy.eu/#renewable

http://www.env.go.jp/recycle/3r/en/index.html

http://www.sustenergy.org/tpl/page.cfm?pageName=awards_competition__award_ceremony_2009

Sursa imagine http://vision-green2010.aieseciitkgp.org/

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :