Casa verde – Partea a III-a: Anvelopa (B)

Suprafetele vitrate

a. Sticla performanta
Vitrajele care asigura controlul selectiv al spectrului radiatiei solare au devenit comune. Peliculele low-e impiedica transmiterea radiatiei infrarosii, sigurand spatiului interior o izolare termica suplimentara. Peliculele cu emisivitate redusa modificata pot de asemenea respinge aportul termic nedorit, datorat componentei calde (IR) a spectrului solar. Exista mai multe tehnologii care produc acelasi efect (transmisia variabila a luminii): electrocromie, hidrati reflexivi, cristale lichide, fotocromie, termotropie (termocromie).

b. Sticla electrocromica
Considerata cea mai cromogenica tehnologie pentru controlul energiei in cladiri, sticla electrocromica este in continuare subiect de cercetare internationala.
Materialele electrocromice sufera o transformare reversibila a proprietatilor optice, la “bombardarea” cu ioni de lumina. De fapt este vorba despre doi electrozi separati de un conducator de ioni. Conductori transparenti formeaza contactele.
Sticla electrocromica reprezinta o componenta importanta in conservarea energiei pentru constructii, care isi schimba culoarea la comand. Prin trecerea unui curent electric de 7 volti, stratul electrocromic, de grosime microscopica, dintre foile de sticla determina schimbarea aspectului panoului, de la clar la inchis.
Aceste experimente duc la aparitia unor fatade care, controlate de un computer, isi pot modifica aspectul in functie de necesitatile de asigurare a confortului.
Curentul electric poate fi activat manual sau prin senzori care reactioneaza la intensitatea luminii. Intunecarea sticlei reduce transmisia luminoasa in cladire. Cand insorirea e redusa, sticla se deschide, astfel incat necesarul de lumina artificiala se reduce.

c. Sticla fotocromica
Aceste materiale se inchid (la culoare) sub actiunea directa a radiatiei solare.
Nu sunt la fel de versatile ca materialele electrocromice, atat deoarece nu pot fi controlate manual cat si pentru ca performanta optima se asigura in conditii impuse de temperatura si de radiatie solara. O fereastra electrocromica, de pilda, se poate intuneca intr-o zi rece dar insorita, desi atunci este necesar aport solar (pasiv).
Straturile fotocromice componente ale unor panouri stratificate de sticla, isi modifica proprietatile chimice odata cu schimbarea intensitatii luminii.
Materialele termocromice formeaza pelicule in cadrul sticlei stratificate; ele asigura o modificare reversibila a transmiterii luminii, in functie de temperatura. Astfel, pe masura ce soarele e mai puternic, panourile de sticla capata culori din ce in ce mai reci.
Asa cum materialele fotocromice sunt sensibile in principal la lumina, termotropicele sunt sensibile la caldura. Nici raspunsul acestor materiale nu este la fel de flexibil ca in cazul electrocromicelor. Lumina sau privelistea ar putea avea prioritate in optiunile unui ocupant, in raport cu reducerea aportului solar

d. Sticla cu cristale lichide
Ferestrele cu cristale lichide permit trecerea rapida de la transparenta la translucenta alba.
Principala functiune a acestora este de a asigura intimitate si de a controla stralucirea, reprezentand o alternativa pentru sistemele conventionale de umbrire.
In stare difuza (translucenta) nu poate fi controlat aportul solar.
Sticla cu cristale lichide este sticla multistrat, cu minimum doua foi de geam clar sau colorat si cu un film de cristale lichide, asamblat intre cel putin doua straturi de material plastic.
In starea “OFF”, cristalele lichide nu sunt aliniate, fapt care impiedica vederea, dar permite trecerea luminii (translucenta). In starea “ON”, cristalele lichide se aliniaza, conferind transparenta sticlei si asigurand vizibilitatea prin aceasta. Modificarea transparentei are loc in milisecunde.
Sticla cu cristale lichide este destinata spatiilor interioare, intre care se mentioneaza compartimentarile, vitrinele, ecranele bancare.
Vitrajele cu cristale lichide pot, prin simpla comanda a unui intrerupator, sa transforme un geam transparent intr-un geam opac.

Izolatii

a. Izolatie din reziduri de textile (denim)
Este alcatuita in proportie de 95% din scame/ fibre si resturi de materiale textile care altfel ar deveni deseuri si un mic procent de fibre sintetice. Acestea sunt tratate cu solutii borice cu rol de preventie impotriva agentilor biologici si focului.
Este mai dens decat o izolatie din fibra de sticla obisnuita si un mai bun izolator fonic, dar costa cu 30% mai mult.

b. Izolatie din canepa
Izolatie din fibre de canepa: materiale izolatoare din canepa, in forma de saltele si role.Acestea ofera un grad inalt de flexibilitate, fiabilitate si siguranta in livrare. Este un produs recomandat pentru izolarea acoperisurilor, a peretilor si a pardoselii. Prelucrarea curata si aproape fara praf, buna compatibilitate cu pielea fara sa produca iritatii ale pielii precum si valorile bune de izolatie fac ca acest produs sa fie un material exceptional de constructie.
Fiind una dintre cele mai vechi plante de cultura de pe Pamant, canepa are o contributie substantiala in aprovizionarea omenirii cu cantitati suficiente de imbracaminte, hartie, ulei, combustibil, alimente si materiale de constructii.

c. Izolatie din celuloza
Este un material 100% natural si reciclabil, folosit inca din 1928 in USA, cu o capacitate excelenta de izolare (λ material uscat = 0,037W/mK). Foloseste celuloza recilata. Celuloza ofera protectie ridicata la ardere, o protectie fonica ridicata, si este un material impermeabil. Este de preferat utilizarea pe suprefete bine uscate, existand pericolul de mentinere a umezelii si aparitiei mucegaiului.
Se poate folosi pe toate suprafetele, in straturi si fara a necesita manipularea materialelor de izolatie acolo unde se aplica. Este de asemenea un produs reciclabil, contine aditivi pur naturali (este impregnat cu saruri borice) si necesita o energie minima la producere.Tehnicile de prelucrare includ: umplerea libera, suflarea deschisa si pulverizarea.

d. Izolatii cu panouri naturale din pluta
Sistemul de izolatie termica cu panouri din pluta reprezinta solutia ideala pentru cei care cauta un mediu confortabil, construind ecologic si economisind energie. Pluta este un material natural, care nu contine substante organice.
Avantaje:
– este un bun absorbant fonic: in functie de tipul peretilor, datorita structurii lor speciale, panourile imbunatatesc izolarea fata de zgomotele din exterior
– ecologic, natural, produs fara adezivi organici
– permite peretilor sa respire iar gradul ridicat de permeabilitate la vapori asigura un climat interior confortabil
– asigura protectie impotriva agentilor atmosferici
– are stabilitate dimensionala, fiind un material nedeformabil
– are o rezistenta ridicata, un sistem de armare robust.

e. Izolatie din panouri de vata minerala
Structura complet minerala a acestui sistem ofera numeroase avantaje, permitand utilizarea sa pe scara larga, indeosebi in sectoarele unde dispozitiile tehnice si legislative impun utilizarea de materiale de constructii sigure impotriva incendiilor.
Avantaje:
– incombustibil
– asigura o absorbtie fonica ridicata: in functie de tipul peretilor, datorita structurii lor speciale, panourile imbunatatesc izolarea fata de zgomotele din exterior
– permite peretilor sa respire iar gradul ridicat de permeabilitate la vapori asigura un climat interior confortabil
– asigura protectie impotriva agentilor atmosferici
– are stabilitate dimensionala, fiind un material nedeformabil
– are o rezistenta ridicata, un sistem de armare robust.

f. Izolatie din panouri din fibre de lemn
Sistemul de izolatii termice cu panouri din fibra de lemn indeplineste toate cerintele ecologice, inca de la faza de producere a materiei prime, pana la eliminarea sa completa. Reprezinta o alternativa naturala la materialele izolatoare traditionale, mai ales in cazul caselor din lemn.
Avantaje:
– nu contine formaldehida
– panou hidrofug certificat
– are o stabilitate dimensionala excelenta
– permite suprafetei sa respire, este permeabil la vapori de apa
– recomandat pentru a fi aplicat atat pe structuri de sustinere din lemn, cat si pe cadre
– rezistenta optima.

Articol scris de arh. Amalia Tanasă

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :