Casa verde – Partea a V-a: Instalatii

Surse alternative de energie

Sursele alternative de energie au un impact scazut asupra mediului inconjurator si folosesc energia regenerabila precum cea solara, eoliana, geotermala sau derivata din biomasa.

a. Panourile solare
Dispozitivele active solare precum panourile fotovoltaice sunt folosite pentru electricitate, dar acestea trebuie sa fie bine orientate si depind si de latitudine si climat. Eficienta panourilor fotovoltaice comercializate este intre 4% si 28%. Acoperisul trebuie sa fie inclinat si, pentru o eficienta cat mai mare a panourilor instalate pe acesta, trebuie sa fie montate pe panta din partea sudica.
Panourile fotovoltaice functioneaza astfel: radiatia solara atinge electronii care circula liberi in materialul fotovoltaic, acestia curgand din element sub forma curentului electric. Cu cat e mai intensa insorirea, cu atat mai puternic e curentul electric. Acesta circula ca urmare a echipamentului de conversie, in sistemul de distributie al cladirii, alimentand componentele cladirii cu electrictate.
Acestea pot fi incorporate in design-ul fatadei cladirii.

b. Incalzirea solara a apei
Sistemele solare de apa calda reprezinta o modalitate eficienta economic de producere a apei calde pentru locuinte. Pot fi folosite in orice climat. Exista sisteme active si pasive. Un sistem activ poate produce aproximativ 365 – 455 litri de apa calda pe zi. Un sistem pasiv costa mai putin, dar are si capacitatea mai mica. Aceste sisteme au doua tipuri de circulatie: directa si indirecta. Sistemele cu circulatie directa folosesc apa in panourile solare, iar cele cu circulatie indirecta folosesc glicol sau alt lichid in panouri si folosesc un schimbator de caldra pentru a incalzi apa, acesta din urma este recomandat pentru climatul din tara noastra. Printre cele mai populare sunt cele Flat-Plate si Evacuated-tube, cel din urma fiind mai eficient, deoarece nu pierde caldura prin convectie. Panourile cu rezistenta electrica pot consuma 4500 kWh pe an. Perioada de recuperare a investitiei este mica, datorita economiei realizate.

c. Turbinele de vant
Turbinele de vant de marimi mai mici nu furnizeaza intotdeauna electricitate la capacitatea maxima mentionata de producator. Acestea functioneaza cand vantul depaseste viteza de 13 km/h si ating nivelul de energie mentionat de producator la viteze de 51-60 km/h. Potentialul de energie a unei turbine de vant este proportional cu patratul lungimii lamelelor si cu cubul vitezei la care acestea se invart. Se pot instala turbine mici pe acoperis, care genereaza intre 10% si 25% din necesarul de electricitate a unei locuinte.

Instalatiile termice

Un design tipic solar pasiv foloseste materiale cu masa termica mare care retin caldura eficient si izolatie pentru a impiedica pierderile de caldura. Pentru a reduce nevoia de racire a cladirii vara sunt necesare dispozitive de umbrire (parasolare etc.) sau plantarea in fata ferestrelor a plantelor, in special foioase.
Consumurile specifice de caldura si de apa calda din Romania au valori aproximativ duble fata de cele din tarile Uniunii Europene; ca o consecinta directa si emisiile poluante sunt mai mari.
Printre echipamentele folosite pentru incalzirea unei cladiri “verzi” sunt:
a. Pompele de caldura cu sursa de aer (ASHP) pot fi folosite si ca aparate de aer conditionat. Acestea nu sunt costisitoare comparativ cu alte pompe de caldura, dar sunt ineficiente cand la exterior se inregistreaza temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate, deci sunt folosite doar in climate temperate.
b. Pompele de caldura geotermala (GSHP – Ground Source Heat Pump) sunt folosite in zonele cu un alt tip de climat. Acestea profita de temperaturile relativ constante si blande din subteran, iar eficienta lor poate fi mai mare fata de pompele de caldura cu sursa de aer. Acestea pompeaza caldura din sau catre subteran si folosesc solul ca sursa de caldura iarna si ca mod de racire a aerului vara.
c. Pompele de caldura cu sursa in pamant Energy Star pot fi cu 40%-60% mai eficiente decat pompele de caldura cu sursa de aer, fiind si mai silentioase si putand incalzi apa, dar sunt de doua ori mai scumpe decat celelalte.
Alte tipuri de pompe de caldura sunt cele cu sursa apa sau aer-pamant.
d. Panourile colectoare de fereastra sunt unitati componente ale fatadei orientate spre sud in proportie de 1/3 din fatada, economisind pana la 10% din energia necesara incalzirii spatiilor interioare (valoare similara cu aceea economisita prin prevederea serelor pe fatadele sudice). In aceste cutii de sticla energia solara este transformata in caldura, agentul termic este aerul, care incalzit pe timpul zilei, este stocat intr-o unitate de stocaj (din piatra). Caldura acumulata este redata in spatiile interioare pe timpul noptii.

Instalatiile de ventilare

Ventilarea casei este un aspect foarte important in ceea ce priveste calitatea aerului interior, o casa neventilata corespunzator este un mediu nesanatos in care exista pericolul dezvoltarii de alergii sau a bolilor respiratorii si inhalarii de bacterii, substante sau gaze toxice. Cresterea numarului de alergii si de boli respiratorii, precum si folosirea de chimicale in materialele de constructie au contribuit la cresterea atentiei acordate aerului pe care il respiram in spatiul interior.
Elementul cel mai important si eficient pentru un sistem de incalzire, ventilare si de aer conditionat (HVAC) este o cladire bine izolata. O cladire mai eficienta necesita mai putina caldura, dar trebuie sa aiba o capacitate mai mare de a elimina aerul interior poluat.
a. O casa “verde” poate avea un sistem de ventilatie integrat, care elimina aerul viciat din cladire si il trece printr-un schimbator de caldura care recupereaza o parte a energiei termice transferad-o catre aerul proaspat ce intra de afara in locuinta, reducand necesarul de caldura (sau de aer rece). Numit acest sistem si ventilare cu recuperare de caldura (HRV – Heat recovery ventilation). Acestea sunt de trei tipuri: cu planuri de schimb de caldura verticale, cu planuri orizontale si celulare (cele mai eficiente).
b. Sistemele de ventilare cu recuperarea de energie (ERV – Energy recovery ventilation) transfera si nivelul de umiditate aerului introdus.
c. Schimbatorul de caldura sol – aer functioneaza prin incalzirea aerului proaspat in sol prin tevi de 30 – 40 m lungime si 20 cm diametru, ingropate la o adancime de 1,5 m. In zonele cu umiditate mare, unde condesul intern pot cauza cresteri de ciuperci sau mucegai in tevi, contaminand aerul, se impun cateva masuri de prevenire: asigurarea ca tevile sunt uscate, curatirea lor regulata, tuburi cu un strat incorporat bactericid precum ionii de argint, filtre de aer si purificarea aerului cu UV.
Alte metode de ventilare a unei case sunt turnurile de vant (capteaza vantul), ventilarea naturala manuala si utilizarea plantelor de interior care consuma CO2.

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :