Casa verde – Partea a VI-a: Gestionarea deseurilor si Concluzie

Compostarea

Compostarea este o metoda ecologica de transformare a deseurilor menajere in ingrasamant natural. Se realizeaza intr-un utilaj care poate avea diverse dimensiuni, atat pentru utilizarea domestica cat si pentru restaurante sau hoteluri.
Pentru a realiza compost este nevoie de oxigen (aerisire buna), microorganisme, umiditate (50-60% pentru a se dezvolta microorganismele) si aditivi din carbon (reglarea umiditatii).
Solul cu ingrasamant din compost are mai multe vitamine decat gunoiul de grajd si este un fertilizator cu efect indelungat. Prin compostare se obtin avantaje precum: trafic mai mic in zonele rezidentiale deci mai putina poluare auto, miros mai putin in cosurile de gunoi, calitate mai buna a produsului finit decat la compostarea centralizata, cantitate mai mica de ingrasaminte achizitionate din industria chimica, reciclarea materiei organice si imbunatatirea conditiilor de mediu.

Reciclarea si sortarea deseurilor

a. Sortarea deseurilor
Sortarea deseurilor se face in majoritatea cazurilor dupa colectarea lor. In rarele cazuri in care deseurile sunt deja sortate dupa categorie (ex: sticla, plastic, metale etc), ele sunt duse direct la statiile de procesare si reciclare. Sortarea deseurilor in centrele specializate presupune de obicei mai multe etape, din care majoritatea sunt automatizate, permitant sortarea rapida a unor cantitati impresionante de deseuri.
Pe scurt, sortarea decurge in modul urmator: incarcatura camioanelor este plasata pe o banda rulanta de unde bucatile mari de plastic, cartoane etc sunt eliminate manual pentru a nu bloca dispozitivul de sortare. Urmatorul aparat separa deseurile in functie de greutate, apoi urmeaza separarea pe tip de deseu (initial se facea manual acest pas, dar incep sa fie deja folosite la scara larga scanerele automate).
Materialele feroase sunt sortate folosind magenti. Aluminiul este scos din amestec folosind campi magentici cu poli ce se rotesc, ce creeaza camp magnetic in interiorul cutiilor de aluminiu ce se respinge cu cel din exterior. Sticla este sortata in final manual in functie de culoare.
b. Colectarea deseurilor
Metodele de colectare a deseurilor sunt determinate de comoditatea actiunii necesare din partea consumatorului, adminstratiei si costurilor implicate. De aici se desprind trei metode principale de colectare a deseurilor: strangerea in centre de colectare, centre de buy-back si colectarea “de la marginea drumului”.
Centrele de colectare sunt cea mai eficienta metoda de colectare din punctul de vedere al costurilor, dar sufera din cauza gradului scazut de predictibilitate al cantitatilor ce pot fi colectate in intervale determinate de timp.
Centrele de buy-back sunt cele care ofera o suma de bani in schimbul recuperarii bunurilor stricate sau iesite din uz. In cazul acestei metode de colectare a deseurilor costurile de colectare (remuneratia platita celui care aduce bunurile stricate) sunt mai mari decat pretul materiei prime rezultate, de aceea statul trebuie de multe ori sa intervina prin subventii.
Colectarea de la marginea drumului se diferentiaza prin modul in care sunt stocate deseurile: colectie mixta, colectie de materiale reciclabile si depozitare prin separarea pe categorii. Primul nu presupune nicio sortare, de aici venind si costurile mari necesare separarii ulterioare a materialelor refolosibile si apoi stocarea in functie de categorie. Al doilea mod presupune stocarea separata a materialelor reciclabile de de materiile ce nu mai poti fi folosite, eliminand astfel costurile separarii acestora. A treia metoda este cea mai practica, necesitand cele mai scazute costuri, deoarece materialele reciclabile sunt deja sortate dupa categorie (Ex: sticla, hartie, plastic).

Ordinea prioritarilor in managementul deseurilor nebiodegradabile
a. Prevenirea producerii: folosire de materii prime biodegradabile si tehnologii non-toxice
b. Refolosire: piese electronice, electrocasnice, sticle, lemn, materiale textile
c. Reciclare: totala sau partiala a materialelor precum sticla, metale, hartie, lemn, materiale textile, plastic – cauciuc
d. Incinerare: materiale cu capacitate calorica buna raportata la emisiile de gaze toxice produse
e. Depozitare – gropi de gunoi: reziduri toxice.

CONCLUZIE

De ce o cladire verde?

In Romania, tendinta catre constructia de cladiri verzi este in general o exceptie si nu o regula. Locuintele sunt gandite on primul rand astfel incat sa satisfaca cerintele sociale si economice ale proprietarilor si mai putin pe cele de sanatate si dezvoltare durabila.
Exista, intr-adevar, un interes crescand privitor la economia de energie din cauza crestereii preturilor la energie, a disponibilitatatii unui numar tot mai mare de tehnologii si materiale destinate cladirilor ecologice, precum si datorita obligativitatii evaluarii cladirilor din punctul de vedere al eficientei energetice.
Beneficiile masurabile, dar si cele greu masurabile ale unei cladiri sustenabile fac o astfel de constructie mult mai profitabila pe termen lung decat o cladire obisnuita.
Pentru dezvoltatori, investitia intr-o cladire sustenabila inseamna din start o reducere a riscurilor, comparativ cu investitia intr-o cladire de tip traditional, pentru ca o astfel de investitie atrage cumparatorii interesati de reducerea costurilor operationale, de un mediu de lucru mai bun si alte beneficii ale cladirilor verzi.
Expertii se asteapta ca, in viitor, cumparatorii sa nu mai fie dispusi sa plateasca in plus pentru o cladire verde, ba chiar sa solicite o reducere pentru o cladire de tip traditional.
Un alt element care creste cota de valoare a cladirilor verzi este faptul ca se depreciaza mult mai greu pe piata, in comparatie cu o cladire obisnuita. Fiind construita la standarde mult mai inalte decat standardele de baza in constructii, o cladire sustenabila are toate sansele sa ramana competitiva pe piata chiar si in cazul inaspririi standardelor de baza.
Schimbari semnificative ale pietei se vor vedea si pe piata constructiilor din Romania, incepand deja cu intrarea in vigoare a certificatelor pentru performanta energetica.

Articol scris de arh. Cristina Popescu si arh. Paula Licu

Posturi tip “Casa verde” mai sunt:
Finisajele si mobilierul in sptiul interior
Instalatiile solare pentru preparerea apei calde menajere
Instalatiile sanitare si consumul de apa

Bibliografie:

Bioclimatic Housing – Innovative designs for warm climates – Richard Hyde (2008)
Environmental Systems – Henry J. Cowan, Peter R. Smith
The Green House – New Directions in Sustainable Architecture – Alanna Stang and Christopher Hawthorne
The sustainable house – Cathy Strongman

http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_recovery_ventilation
http://kitsandmortar.com/tag/eco-concrete/
http://www.bioregional.com/files/publications/Z2wastemanagement_Apr06.pdf
http://www.carpetinfo.co.uk
http://www.dmoz.org/Science/Environment/Water_Resources/Wastewater/Household_Wastewater_Management//
http://www.greengridroofs.com/advantages/greenroofben/index.htm
http://www.house-energy.com/Insulation/Cellulose.htm
http://www.inive.org/medias/ECA/ECA_Report7.pdf
http://www.isolamentocappotto.it/ro/izolatii-cu-panouri-naturale.htm
http://www.joraform.com/
http://www.lboro.ac.uk/well/resources/fact-sheets/fact-sheets-htm/drh.htm
http://www.meteoromania.ro/
http://www.rughouse.co.uk

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :