Fatade ventilate – Partea I

Fatadele ventilate au fost dezvoltate pentru a proteja cladirile de actiunea combinata a ploii si a vantului, contracarand efectele caderii stropilor de ploaie si mentinand cladirea uscata, cu caracteristici estetice si avantaje de necontestat in izolarea termica si cea fonica.
Numele de “fatada ventilata” vine de la utilizarea efectului de tiraj, realizand ventilarea naturala a fatadei, inlaturand caldura si umezeala.
Fatadele ventilate reduc vara costurile pentru aerul conditionat si iarna costurile pentru incalzire, retinand caldura.
In prezent, protectia (ecranul) impotriva ploii este aplicata in intrega lume, deoarece arhitectii pot respecta toate reglementarile in orice climat si deoarece ofera libertate in proiectare.
Beneficiile noilor fatade ventilate pentru cladirile existente sunt:
– solutie optima ce combina imbunatatirea termica, estetica si rezistenta la apa;
– timpul alocat pentru pregatirea suprafetei peretilor exteriori este relativ redus – consolele sunt usor de fixat;
– instalarea este usoara;
– acustica excelenta;
– usor de intretinut. Functiile integrate fatadelor (ventilate) sunt:
– lumina naturala;
– protectia acustica;
– ventilatia;
– protectia solara sau umbrirea;
– fotovoltaicele;
– incalzirea si racirea;
– izolatia.
Vom analiza in continuare fatadele ventilate compuse din panouri Trespa Meteon si console (cadru) EuroFox.
Trespa International produce Trespa Meteon – un panou plan foarte potrivit pentru protectia impotriva ploii si utilizat la fatadele ventilate. Acesta este usor, durabil, rezistent la apa, suprafata panoului si interiorul sau sunt impermeabile si nu sunt afectate de ploaie sau de condensare. Panoul Trespa Meteon este alcatuit din rasini termorigide, armate omogen cu fibre lemnoase si fabricate sub presiuni si temperaturi inalte, prin polimerizare cu bombardament electronic obtinandu-se suprafetele decorative integrate in placaj.
Trespa Meteon este utilizat pentru placarea fatadelor, intradosurilor, balcoanelor, aticelor precum si pentru mobilier stradal, paneluri sandwich, in aplicatii speciale de exterior.
Trespa Meteon este deosebit de potrivit pentru fatadele ventilate permitand o termoizolatie foarte buna cu consecinte pozitive nu numai asupra climatului interior cat si asupra bilantului energetic.
Sistemele EuroFox alcatuiesc o combinatie unica intre console si profile din aluminiu cu greutate redusa si cu o mare capacitate portanta datorita conceptiei inovative oferind largi posibilitati in creatie si proiectare.
Sistemele EuroFox se bazeaza pe console din aliaje de aluminiu prevazute cu o clema captiva de premontaj rapid care permite o operatie de aliniere simpla urmata de asamblarea definitiva.
Conceptia si proprietatile statice optime ale sistemelor EuroFox permit realizarea tuturor felurilor de fatade ventilate in aproape toate aplicatiile concrete.
Sistemele EuroFox ofera toate avantajele unei fatade ventilate asigurand un mediu interior confortabil – consolele cu dimensiuni diferite permit utilizarea unor termoizolatii de grosimi diferite si un spatiu de ventilatie mai mult decat necesar.
Sistemele EuroFox au fost concepute pentru a raspunde cerintelor arhitecturale moderne prin solutii flexibile si economice respectand exigentele estetice si tehnice.

Caracteristici tehnice ale fatadelor ventilate Trespa Meteon si EuroFox
Izolatia termica (la cald)
Materialul izolant termic si reflectia partiala a radiatiei solare de catre materialul placat pe fatada, combinate cu golul de aer, asigura ventilarea naturala. Aceasta reduce cantitatea de caldura absorbita de cladire in sezonul cald. Microclimatul favorabil si reducerea considerabila a consumului datorat aerului conditionat sunt realizate in consecinta. In special in tarile cu temperaturi inalte (50°C), efectul de izolatie termica este de o importanta cruciala.
Un climat cald poate cauza condensarea si acumularea de vapori in interiorul structurii, in special cand temperatura din interior este regulata. Igrasia se dezvolta pe interiorul peretilor constructiei, ducand la daune si disconfort.
Izolatia termica (la frig)
Detaliul constructiv are rolul de a proteja materialul izolant termic impotriva condensului, care reduc proprietatile izolante. Sistemele fatadelor ventilate previn pierderea de energie si reduc grosimea peretilor exteriori. Proprietatea de izolatie termica a peretelui este imbunatatita considerabil, rezultand economii pentru incalzirea spatiilor.
Intr-un climat rece, umezeala afecteaza peretii exteriori cladirii. Spatiul interior incalzit si temperaturile scazute exterioare vor conduce la condensare, care se poate acumula si distruge permanent structura.
Rezistenta la interperii
Umezeala reprezinta unul din principalele pericole pentru orice constructie. Fatada ventilata protejeaza cladirea de penetrarea umezelii si faciliteaza evaporarea ei de pe suprafata peretelui. Cantitatea de umezeala din perete scade si tirajul devine mai puternic.
In climatele cu perioade lungi de umiditate crescuta si ploi, sunt necesare modalitatile de protectie a structurii cladirii de efectele umezelii si penetrarii apei de ploaie. Apa de ploaie care se infiltreaza la interior poate cauza daune si poate conduce la conditii nesanatoase de utilizare a unei cladiri.
Umezeala poate afecta performanta totala a cladirii. Placarea cu protectie impotriva ploii, care respira, este solutia pentru umezeala. Infiltrarea ploii este minimizata si vaporii de apa condensati sunt eliminati prin ventilare. Spatiul de aer ventilat are mai multe functiuni, aerul circuland datorita diferentelor de presiune si de temperatura pe intreaga inaltime a cladirii. Intr-un climat rece aceasta miscare a aerului va face ca vaporii de apa condensati sa se evapore si sa dispara, iar intr-un climat cald straturile interioare ale cladirii se vor raci, iar cererea pentru racirea aerului interior va scadea.
Difuzia vaporilor de apa
Vaporii de apa de pe peretii cladirii sunt inlaturati prin ventilatie naturala, studiata in detaliile tehnice ale fatadelor ventilate. Proprietatile izolatoare ale peretelui sunt imbunatatite considerabil si este atins un regim favorabil de temperaturi la interior.
Deformari termice
Datorita detaliilor si porcedurii de instalatie, profilele fatadelor ventilate ar trebui sa absoarba deformatiile termice rezultate din fluctuatiile zilnice sau sezoniere ale temperaturii si din diferentele intre coeficientii materialelor din componenta cladirii.
Siguranta la foc
Materialele de constructie si elementele trebuie sa fie inflamabile sau rezistente la foc pentru a preveni extinderea focului in cazul unui incendiu.
Trespa Meteon, la incendiu, nu se topeste, curge sau explodeaza si isi pastreaza stabilitatea pentru mult timp. Rezistenta la foc (FR) este foarte mare. Trespa Meteon corespunde clasei B2 (conform DIN), iar sortimentul FR clasei B1.
Daca placarea fatadei acopera mai multe etaje exista riscul propagarii incendiului prin cavitatea de aer. Aceasta situatie este evitata prin instalarea unui element orizontal de oprire a propagarii focului furnizat de catre producatorul de specialitate.
Componentele metalice ale sistemului de fixare EuroFox impreuna cu termoizolatia si placajul de fatada rezistent la foc formeaza o fatada foarte bine protejata de foc.
Fono-izolatia
Sistemul fatadelor ventilate tind sa influenteze reflectia zgomotului extern.
Absorbtia acustica depinde de proprietatile materialelor, placarii si materialelor izolante, dar si de dimensiunile, grosimea si pozitionarea lor, stratul de aer si comportamentul cladirii de a reflecta, absorbi si transmite sunetul.
Un mediu confortabil si sanatos
Utilizatorii si localnicii unor cladiri cu fatade ventilate traiesc intr-un mediu care nu necesita ingrijiri speciale, conditiile de umiditate si de confort ale cladirii au o contributie pozitiva asupra sanatatii si confortului general.
Durabile si atractive
Rugina sau mucegaiul nu au nici o sansa cu fatadele ventilate. Cladirea are un aspect placut pentru multi ani, reducand costurile pentru ingrijirea si refacerea aspectului original.
Usurinta de curatare
Panoul fatadelor ventilate are o suprafata fara pori, asigurandu-se conditia de neacumulare de murdarie. Nici suprafata, nici marginile panoului nu necesita vopsirea sau protejarea cu o pelicula. Trespa Meteon nu este afectat de agentii de curatare non-abrazivi sau de solventii puternici organici atunci cand sunt utilizati conform instructiunilor Trespa. Datorita acestor caracteristici, aceasta placare este usor de curatat si costurile ingrijirii fatadei sunt reduse.
Rezistente
Modulul de elasticitate, rezistenta la tractiune si torsiune garanteaza rezistenta la impacte puternice a panoului Trespa Meteon.
Omogenitatea si densitatea miezului asigura ca panoul are o rezistenta inalta la suctiune. Aceasta caracteristica este foarte importanta mai ales cand panoul este fixat invizibil.
Panoul Trespa Meteon este rezistent la expunerea la soare, fiind foarte potrivit pentru placarea fatadelor.
Sistemele EuroFox folosesc materiale rezistente la coroziune din aliaje de aluminiu si elemente de asamblare din aluminiu sau otel inox.
Rezistenta asigura mentinerea aspectului pentru multi ani.
Consideratii ecologice pentru Trespa Meteon
Panoul Trespa Meteon este alcatuit din 30% rasini termorigide, armate omogen cu aproximativ 70% fibre lemnoase de pin (crescut in padurile de productie din Europa), astfel majoritatea materialelor utilizate sunt regenerabile. Panourile noi Trespa contin 10% materiale reziduale din productie. Trespa International a fost unul din primii porducatori de panouri care este certificat in conformitate cu ISO 14001, standard care descrie etapele necesare pentru un sistem de management al mediului complet integrat.
La sfarsitul ciclului de viata panourile Trespa Meteon pot fi reciclate termic cu energie recuperata local de la un incinerator industrial deoarece nu contin metale grele, haloceni sau biocide.
Certificari in constructii
Majoritatea institutelor de certificare europene membre ale European Union of Agrément (UEATC) au certificat panoul Trespa Meteon si sistemele de fixare recomandate. Panourile Trespa Meteon fiind o alegere excelenta pentru cladirile durabile.
Placile de Trespa Meteon sunt marcate CE. In Romania placajele Trespa sunt de asemenea agrementate.
Sistemele EuroFOX indeplinesc cerintele standardelor DIN 18516 (fatade) si DIN 1055T4 (incarcare la vant).

One Response to Fatade ventilate – Partea I

  1. […] completarea articolelor Fatade ventilate – partea I si Fatade ventilate – partea a II-a, va prezint “Normativul pentru Proiectarea […]

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :