Instalatiile solare pentru prepararea apei calde menajere

Utilizarea energiei solare se face prin doua tehnologii principale: captatoare solare pentru energie termica si apa calda menajera si panouri fotovoltaice pentru obtinerea energiei electrice. In continuare se va trata subiectul instalatiilor solare pentru prepararea apei calde menajere care au in componenta captatoare solare.

Aceste panouri se pot monta pe acoperisurile caselor, blocurilor cat si in spatii deschise. Singura problema a acestei surse de energie o reprezinta intervalele de noapte, cer innorat, ceata etc. In cazul colectoarelor solare exista alternativa procurarii energiei termice din alte surse regenerabile, iar in cazul panourilor fotovoltaice exista alternativa stocarii energiei electrice in acumulatori pentru perioadele fara vant sau utilizarea panourilor in sistem hibrid cu alte sisteme de tip eolian, hidro sau diesel.

Instalatiile solare pentru apa calda menajera folosesc energia solara. Acestea sunt compuse din captatoare solare, un rezervor de acumulare a apei sau un punct de folosire a apei, tevi interconectate si o circulatie a agentului termic (apa) de la colector la rezervorul de acumulare.

Sistemul de incalzire solara a apei utilizeaza direct soarele pentru incalzirea lichidului si nu se genereaza energie electrica precum la instalatiile cu panouri fotovoltaice. Se poate folosi energie electrica pentru pompa. Se poate folosi acest sistem pentru apa calda menajera, incalzire in pardoseala sau incalzirea spatiilor.

Romania si cantitatea de energie care se poate capta

Romania se gaseste intr-o zona geografica cu acoperire solara buna, avand 210 zile insorite pe an si un flux anual de energie solara cuprins intre 1000 kWh/m2/an si 1300 kWh/m2/an. Din aceasta cantitate de energie se pot capta intre 600 si 800 KWh/m2/an.

Potentialul de utilizare a energiei solare in Romania, este relativ important. Exista zone in care fluxul energetic solar anual, ajunge pana la 1450-1600kWh/m2/an, in zona Litoralului Marii Negre si Dobrogea ca si in majoritatea zonelor sudice.

Institutul National de Meteorologie si Hidrologie a elaborat o harta a radiatiei solare pe baza unor date multianuale. Potentialul exploatabil pentru productia de energie electrica fotovoltaica este de aproximativ 1.200 GWh/an.

In Romania ar putea fi instalati captatori solari pe o suprafata de 210 km2.

Fiecare metru patrat de captatori din Romania produce aproximativ 440 kWh energie electrica sau 1.440 MJ de energie termica pe an. Pentru a inlocui cantitatea totala de energie termica necesara pentru incalzire in Romania (62.000 MJ) cu energie termica solara, este necesara o suprafata de 43 km2 de captatori. Aceasta reprezinta 20% din suprafata totala utilizabila de 210 km2.

In prezent, in Romania sunt instalati 100.000 m2 (0,1 km2) de captatori, ceea ce reprezinta 0,045% din suprafata utilizabila. Capacitatea termica a acestor colectoare este 144 TJ.

In 2007 Romania avea o capacitate instalata de energie solara de 0,81 MWp. Intre 1970 si 1980 in Romania s-au instalat 800000 m2 de captatori solari de calitate redusa care plasase tara pe locul trei mondial la suprafata totala de fotovoltaice.

Conform noii legislatii referitoare la sursele regenerabile, aproximativ 2.600.000 m2 de captatori solari vor fi instalati pana in anul 2015, evitandu-se astfel 1 milion tone emisii de CO2 pe an. Acesti captatori ar produce 1.000 GWh de energie termica pe an.

Conform noii legislatii referitoare la energii regenerabile, potentialul operational pentru energia solara utilizata cu ajutorul celulele fotovoltaice este de aproximativ 1.200 GWh/an.

Unul din cel mai important proiect solar a fost instalarea unui panou solar de 30 kW pe acoperisul Universitatii Politehnica din Bucuresti care este capabil sa produca 60 MWh de electricitate pe an.

Parcul solar Covaci va fi cel mai mare generator de energie solara din Romania, la finalizare avand 480000 de panouri solare cu o capacitate combinata de 35 MW si va fi in judetul Timis. Un alt sit important va fi Parcul solar Gura Ialomitei din judetul Ialomita care va avea o capacitate de 10 MW.

Instalatiile solare pentru prepararea apei calde menajere

Tipul si complexitatea instalatii solare pentru apa calda menajera depind de:

– diferenta de temperatura intre zi si noapte;

– schimbarile temperaturilor exterioare si radiatia solara intre sezonul cald si cel rece;

– temperatura necesara a apei.

Eficienta minima a instalatiei este determinata prin cantitatea sau temperatura apei calde necesare in sezonul rece (cand cea mai mare cantitate de apa calda se consuma). In multe climate, o instalatie solara pentru apa calda menajera poate furniza 85% din energia necesara prepararii apei calde.

Eficienta maxima a instalatiei este determinata prin nevoia de prevenire a unei temperaturi prea mari a apei in instalatie.

Transformarea, sau conversia energiei solare in energie termica, este realizata in captatori solari, avand functionarea bazata pe diverse principii constructive.

Captatorul solar este format din :

– material izolant 5 cm (polistiren expandat)

– placa metalica absorbanta de culoare inchisa

– serpentina metalica, care trebuie sa aiba un contact cat mai bun intre aceasta si placa metalica

– element transparent

– strat de aer inchis la partea exterioara a elementului transparent.

Instalatiile cu captatoare solare se utilizeaza pentru:

– prepararea instantanee a apei calde menajere – formata din suprafata de captare, schimbator de caldura cu placi si pompa. O alta varianta a acestei instalatii este cea cu inca un schimbator de caldura de la un cazan pentru noapte.

– prepararea apei calde menajere cu acumularea energiei solare intr-un rezervor de apa

– prepararea apei calde menajere cu boiler bivalent pentru instalatii mai mici

– prepararea apei calde menajere cu acumularea energiei solare avand rezervor de apa si schimbator de caldura folosit la instalatiile mari.

Principii de captare

Intensitatea radiatiei solare reflectata este de 3-5%, iar cea absorbita este de 5% datorita impuritatilor din partea transparenta a captatorului solar. 90% din intensitatea radiatiei solare trece mai departe pana la placa metalica a captatorului.

Factorul optic al captatorului este bine sa fie cat mai mare, pentru a se absorbi pe placa cat mai mult din intensitatea radiatiei solare.

Energia termica se produce prin incalzirea placii absorbante a captatorului, rezultand fluxuri termice ascendente sau descendente.

Cea mai mare cantitate de energie termica se regaseste in domeniul radiatiei infrarosii si nu in domeniul radiatiei vizibile, ceea ce sugereaza ideea ca aceasta radiatie poate fi captata eficient si in conditiile in care cerul nu este perfect senin. Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost realizate panourile solare cu tuburi vidate, iar pentru captarea eficienta a radiatiei solare, chiar si la temperaturi sub 0°C, s-au realizat panouri solare cu tuburi termice.

Pozarea captatorului solar se face la un unghi de 30° fata de orizontala si cu orientarea spre sud pentru o instalatie de preparare a apei calde in perioada de vara (mai – octombrie). Pentru perioada septembrie – noiembrie si martie – mai se utilizeaza unghiul de 45° fata de orizontala (fiind in functie de inaltimea soarelui), iar pentru perioada noiembrie – martie unghiul ar trebui sa fie de 70° fata de orizontala. Pentru o instalatie care se utilizeaza tot timpul anului captatorul solar va fi inclinat la 45° fata de orizontala.

Unghiul de inclinare optim, care permite captarea optima a radiatiei solare, este de aproximativ 15-55°, iar abaterea de la directia sud, poate sa se situeze intre ±40° fara a fi afectata capacitatea de captare a energiei solare. Pentru unghiuri de inclinare de 5-65°, radiatia solara poate fi recuperata in proportie de 90-95%. Valorile prea reduse ale unghiului de inclinare nu sunt recomandate deoarece favorizeaza murdarirea suprafetei captatorilor, ceea ce atrage dupa sine inrautatirea performantelor optice ale captatorilor.

Indiferent de tipul captatorilor solari, pentru ca randamentul conversiei energiei solare in energie termica sa fie ridicat, este important ca orientarea captatorilor spre Soare, sa fie cat mai corecta. Pozitia captatorilor solari este definita prin doua unghiuri si anume, unghiul de inclinare fata de orizontala, respectiv unghiul azimutului, reprezentand orientarea fata de directia sudului.

Cresterea performantelor energetice a captatoarelor solare se realizeaza prin:

– vidarea spatiului dintre placa captatoare si elementul transparent;

– utilizarea unei folii low-e pe fata interioare a elementului transparent;

– multiplicarea numarului de elemente transparente (pana la maxim trei).

Randamentul captatorului solar reprezinta cantitatea de caldura pe care o regasim la nivelul agentului termic de incalzit si cantitatea de energie incidenta pe suprafata captatorului solar.

Se foloseste ca agent termic apa dedurizata, degazata, tratata cu etilen glicol (care impiedica inghetul), instalatia avand un schimbator de caldura, dar se poate folosi si apa, dar aceasta nu este tratata impotriva inghetului si coroziunii.

In martie 2009, instalatia solara pentru apa calda si incalzire Wagner & Co. a fost testata de catre Institutul de Testare a produselor solare din Romania si s-a dovedit prin acest test ca este cea mai puternica, cu cea mai mare eficienta dintre toate instalatiile din cadrul testului: 29% economie pe an la combustibil lichid sau gazos; colectoarele de dimensiuni mari ofera o productivitate ridicata; boilerul este unul dintre cele mai bune produse din test. Se economiseste o mare cantitate de curent electric.

Schema unei instalatii solare pentru incalzirea apei calde poate care contine:

1. Captator solar

2. Senzor de temperatura

3. Supapa de aer cu temperatura inalta

4. Iesirea apei calde

5. Robinet de amestecare

6. Teava de tur a agentului termic

7. Supapa de verificare

8. Supapa de transfer a agentului termic

9. Rezervor de expansiune

10. Supapa de aer

11. Pompa

12. Supapa de presiune ridicata

13. Manometru

14. Teava de retur a agentului termic

15. Rezervor (de acumulare a energiei termice solare)

16. Schimbator de caldura (serpentina)

17. Instalatie de incalzire alimentata electric (in asteptare)

18. Controller electronic

TC – senzor de temperatura al captatorului solar

TR – senzor de temperatura al rezervorului

Exista doua categorii principale de instalatii solare pentru apa calda: pasiva si activa. Instalatiile solare pasive se bazeaza pe convectie sau pe tevi pentru circularea apei sau a agentului termic in instalatie (se mai numesc instalatii compacte), in timp ce instalatia solara activa utilizeaza o pompa. Amandoua includ, de obicei, o sursa alternativa de energie (incalzire electrica sau cazan) care intra in functiune cand apa din rezervor are temperatura mai mica de 55°C. Astfel apa calda este mereu disponibila.

Exista numeroase caracteristici care diferentiaza instalatiile:

– tipul de captator solar folosit

– locatia captatorului – montare pe acoperis, pe sol, pe perete

– metoda transferului de caldura – “bucla deschisa” sau “bucla inchisa” (prin intermediul unui schimbator de caldura)

– captator solar hibrid cu fotovoltaice poate fi utilizat pentru producerea de apa calda si de electricitate.

Instalatii solare pasive pentru incalzirea apei calde

Un tip special de sistem pasiv este captatorul cu acumulare integrata (ICS – Integrated Collector Storage) in care rezervorul este cu rol de depozitare si de captator solar. Acestea sunt rezervoare subtiri cu sticla deasupra lui si sunt pozitionate pe un perete sau pe acoperis. Sunt rareori sub presiune si depind de curgerea gravitationala pentru a livra apa. Sunt simple, eficiente si mai putin costisitoare decat captatoarele solare plane sau cu tuburi, dar sunt potrivite doar pentru climatele moderate cu multe zile insorite.

Unitatea de stocare cu convectie (CHS – Convection Heat Storage unit sau termosifonul) este o solutie mai avansata decat captatorul cu acumulare integrata. Acestea sunt in general de captatoare tip plan sau cu tuburi vidate cu rezervoare izolate incorporate. Unitatea foloseste convectia (miscarea ascendenta a apei calde) pentru a circula apa de la captator la rezervor. Nu se folosesc pompe sau electricitate pentru fortarea circulatiei. Aceasta unitate este mai eficienta decat captatorul cu acumulare integrata deoarece captatorul incalzeste o cantitate mai mica de apa care creste constant in rezervor si deoarece poate fi folosit in zone cu mai putina radiatie solara. Unitatea de stocare cu convectie cunoscuta sub numele de sistem compact sau monobloc are un rezervor pentru apa incalzita si un capator solar montate pe acelasi sasiu. In general aceste instalatii functioneaza prin convectie naturala sau prin tevi care transfera energia termica de la captator la rezervor.

Instalatiile directe (“bucla deschisa”) pasive folosesc apa de la sursa de alimentare a cladirii pentru a realiza circuitul de la captator la rezervor. Cand apa din captator devine calda, convectia o face sa creasca si sa curga catre rezervorul de apa. Acestea nu sunt potrivite pentru climate reci deoarece noaptea apa din captator poate ingheta si distruge panourile.

Instalatiile indirecte (“bucla inchisa”) pasive folosesc un agent termic in captator. Cand acest fluid se incalzeste, convectia il face sa curga pana la rezervor, unde un schimbator de caldura pasiv transfera caldura de la agentul termic catre apa din rezervor.

Instalatiile solare pasive pentru apa calda menajera sunt simple si nu au parti mecanice sau electrice care se pot strica sau care necesita supraveghere regulata sau intretinere. Intretinerea lor este ieftina si simpla. Eficienta unei instalatiile solare pasive pentru apa calda menajera este mai scazuta decat a unei instalatiile solare active, iar supraincalzirea este o problema evitata prin sistemul pasiv.

Instalatii solare active pentru incalzirea apei calde

Instalatiile solare active pentru apa calda menajera necesita o pompa pentru a circula apa sau agentul termic intre captator si rezervor. Acestea sunt de doua tipuri: instalatii directe active care pompeaza apa direct catre captator si inapoi catre rezervor si instalatii indirecte active care pompeaza agentul termic, a carui caldura este transferata apei din rezervor. Pompa ar trebui sa functioneze atunci cand fluidul din captator este mai cald decat apa din rezervor, iar controllerul este folosit pentru a porni si a opri pompa.

Utilizarea unei pompe controlate electric are mai multe avantaje:

– rezervorul poate fi situat mai jos decat captatorii. La instalatiile pasive rezervorul trebuie sa fie deasupra captatorului pentru ca efectul de termosifon sa transporte apa sau agentul termic de la captator la rezervor. Folosirea unei pompe permite pozitionarea rezervorului sub captator deoarece circulatia apei sau a agentului termic este fortata de pompa, rezervorul poate fi pozitionat intr-o camera speciala;

– rezervorul poate fi pozitionat intr-un loc cu pierderea redusa de caldura, de exemplu in pod; marind astfel eficienta sistemului de incalzire a apei;

– se reduce riscul supraincalzirii prin controllerul care activeaza pompa noaptea, cand utilizatorii sunt acasa, pompand apa sau agentul termic din rezervor in captator, racind apa din rezervor;

– reducerea riscului de inghet prin pomparea de apa calda din rezervor prin captator pentru a preveni inghetarea apei in captator, evitand astfel afectarea instalatiei.

Instalatiile active pot tolera temperaturi mai ridicate ale apei decat cele pasive, cele active fiind mai eficiente, dar mai complexe, mai scumpe, mai dificil de instalat si se bazeaza pe electricitate pentru functionarea pompei si a controllerului.

Instalatii solare active pentru incalzirea apei calde cu scurgere sunt indirecte si agentul termic circula prin captator, fiind condus de catre pompa. Tevile captatorului nu sunt sub presiune si acesta include un rezervor deschis de scurgere. Daca pompa este oprita, tot agentul termic se scurge in acest rezervor si nu ramane nimic in captator, astfel captatorul nu poate ingheta sau supraincalzi. Aceasta instalatie este potrivita unui climatul mai rece.

Instalatii solare active pentru incalzirea apei calde cu pompa cu bula care circula agentul termic intre captator si rezervor utilizand energie solara si fara a folosi o sursa externa de electricitate. Circuitul inchis al agentului termic este sub o presiune redusa, realizand fierberea lichidului pe masura ce acesta se incalzeste, rezultand o miscare ascensionala. Instalatia este proiectata astfel incat bulele sa se separe de lichidul incins si sa condenseze in cel mai inalt punct al circuitului, dupa care fluidul curge catre schimbatorul de caldura. Agentul termic ajunge la schimbatorul de caldura la aproximativ 70 °C si se intoarce la pompa la 50 °C. Pomparea incepe la aproximativ 50 °C si creste odata cu inaltarea soarelui pana atinge echilibrul, care depinde de eficienta schimbatorului de caldura, temperatura apei incalzite si intensitatea soarelui.

Captatoarele cu tuburi vidate fac parte dintr-o categorie de captatoare solare imbunatatite, acestea au teava cu aripioara.

Captatoare solare cu tuburi termice sunt mai bune decat cele cu tuburi vidate. Acestea au tuburi cilindrice cu agent termic care se vaporizeaza la soare.

Captatoarele solare plane, mai simple din punct de vedere constructiv si deci mai ieftine, sunt mai putin performante, din punct de vedere al capacitatii de a capta radiatia difuza, decat panourile solare cu tuburi vidate, respectiv cu tuburi termice.


Comparatia instalatiilor solare pentru prepararea apei calde menajere
Caracteristica Cu acumulare integrata Termosifon Activa directa Activa indirecta Cu scurgere
Cu rezervor ascuns X X X
Greutate redusa X X X
Anti-inghet X X
Intretinere usoara X X X
Simplitate X X
Economie de spatiu X X
Productia zilnica de energie (kWth.h) pentru cinci instalatii solare
Tehnologia Tip plan Tip plan Tip plan Cu tuburi vidate Cu tuburi vidate
Configuratie Activa directa Termosifon Activa indirecta Activa indirecta Activa directa
Marime totala [m2] 2,49 1,98 1,87 2,85 2,97
Eficienta maxima 0,68 0,74 0,61 0,57 0,46
Productia de energie (kWh/zi) pentru un climat temperat 5,3 3,9 3,3 4,8 4,0

Costul total al instalatiei solara pentru apa calda menajera si perioada de recuperare a investitiei depinde de numerosi factori precum:

– costul captatorului solar

– eficienta instalatiei solare

– costul instalarii

– subventia guvernamentala pentru instalarea unui captator solar pentru apa calda menajera

– pretul electricitatii pe kWh

– consumul lunar pentru electricitate [kWh]

– reduceri de taxe anuale sau subventii pentru utilizarea energiei regenerabile

– costul anual pentru intretinerea instalatiei

– economii anuale ale sistemului conventional de incalzire a apei (electric, gaz sau combustibil).

Perioada de recuperare a investitiei este mai scurta in tarile cu intensitati solare mari si chiar daca depaseste 10 ani in emisfera nordica instalatiile solare pentru apa calda menajera sunt foarte eficiente din punct de vedere financiar. In tabelul de mai jos nu s-a luat in considerare costul intretinerii instalatiei.

Costul si perioada de recuperare pentru economii de 140kWh/luna (4.6 kWh/zi) la electricitate datorita instalatiei solare pentru apa calda menajera (folosind date din 2010)
Tara Moneda Costul instalatiei Subventie (%) Cost efectiv Electri-citate [cost/kWh] Economie electricitate pe luna Perioada de recupe- rare [ani]
Australia Dolar australian 5000 40 3000 0.18 25 9.9
Belgia Euro 4000 50 2000 0.10 14 11.9
Brazilia Real 2500 0 2500 0.25 35 6.0
Africa de Sud ZA Rand 14000 15 11900 0.90 126 7.9
Marea Britanie Lira 4000 10 3600 0.11 15.4 19.4
Statele Unite Dolar 5000 30 3500 0.10 14 20.8

Instalatiile solare pentru apa clada menajera pe glob si in Uniunea Europeana

Procentul mare de instalatii solare pentru apa calda menajera din China se explica prin costul redus cu 80% fata de costul practicat in Europa si prin eficienta instalatiilor care functioneaza bine si cand este mai rece afara.

Standarde privind instalatiile in Europa:

EN 806: Specificatii pentru instalatiile de apa potabila din cladiri

EN 1717: Protectie importiva poluarii apei potabile din instalatiile de apa si reglementari generale ale echipamentelor pentru prevenirea poluarii

EN 60335: Specificatii pentru siguranta echipamentelor si a aparaturii electrice

UNE 94002/2005: Instalatii solare pentru apa calda menajera. Metoda de calcul al necesarului de caldura.

Instalatii solare pentru apa calda menajera in Uniunea Europeana si Cehia (MWth)

Nr.crt. Tara Instalatii noi Toate instalatiile
2006 2007 2008 Total 2008
1 Germania 1,050 665 1,470 7,766
2 Grecia 168 198 209 2,708
3 Austria 205 197 243 2,268
4 Italia 130 172 295 1,124
5 Franta 154 179 272 1,137
6 Spania 123 183 304 988
7 Cipru 42 46 48 485
8 Elvetia 36 46 60 416
9 Danemarca 18 16 23 293
10 Olanda 10 14 18 254
11 Marea Britanie 38 38 57 270
12 Suedia 20 18 19 202
13 Portugalia 14 18 60 223
14 Polonia 29 47 91 254
15 Belgia 25 30 64 188
16 Cehia 15 18 25 116
17 Slovenia 5 8 11 96
18 Slovacia 6 6 9 67
19 Romania 0 0 6 66
20 Irlanda 4 11 31 52
21 Malta 3 4 4 25
22 Bulgaria 2 2 3 22
23 Finlanda 2 3 3 18
24 Luxemburg 2 2 3 16
25 Ungaria 1 6 8 18
26 Letonia 1 1 1 5
27 Lituania 0 0 1 3
28 Estonia 0 0 0 1
UE + Cehia (MWth) 2,100 1,920 3,330 19,083

Spre deosebire de panourile solare fotovoltaice, un captator solar este o instalatie ce capteaza energia continuta in razele solare si o transforma in energie termica. Deoarece aproape intreg spectrul radiatiei solare este utilizat pentru producerea de energie termica, randamentul acestor colectoare fiind ridicat.

Colectorul solar este componenta principala a unei instalatii termice solare si pana in anul 2002 a fost utilizat indeosebi pentru prepararea de apa calda, iar recent isi gaseste aplicare si in furnizarea energiei necesare incalzirii cladirilor. Daca este asociat cu un rezervor de stocare a energiei, se poate asigura incalzirea cladirii numai cu energie solara.

BIBLIOGRAFIE:

Prof. Dr. Ing. Florin Iordache – Curs “Energetica echipamentelor si sistemelor de furnizare a utilitatilor in cladiri”, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti, Master Dezvoltare Durabila

“Energia solara in Romania”, Universitatea Tehnica Cluj, 2008

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_collector

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_in_Romania

http://ro.wikipedia.org/wiki/Colector_solar

http://www.energie-gratis.ro/energia_solara.php

http://www.termo.utcluj.ro/regenerabile/2_1.pdf.

http://www.terraiii.ngo.ro/index.stm?apc=ei-r0x1–&x=28288

http://www.wagner-solar.ro/

3 Responses to Instalatiile solare pentru prepararea apei calde menajere

 1. Tuser Gheorghe says:

  Sint interesat de folosirea energiei solare pentru prepararea apei calde menajere(deocamdata) si in perspectiva de producerea energiei electrice.In prezent captatoarele solare existente pe piata sint destul de scumpe iar celulele fotovoltaice sint si mai scumpe.Poate ca in viitor sa fie mai accesibile buzunarului nostru.Am inceput sa construiesc un captator solar plan cu dubla vitrare care mi se pare cel mai accesibil din punct de vedere al realizarii si al costului, cu materiale din comert si cu un minim de scule.Serpentina am facut-o din teava de Cu cu diametru de 15 mm grosimea peretelui tevii fiind de 0,6mm.Lungimea totala a serpentinei este de 36de metri.Latimea serpentinei este de 1050mm iar lungimea este de de aprox.1300 mm.Sper ca acest captator solar sa-mi incalzeasca agentul termic(antigel sau glikol)la o temperatura de cel putin 60 de grade avind in vedere ca lungimea efectiva a serpentinei este de 36 metri.Am ales metoda incalzirii indirecte pentru simplul motiv ca in perioada rece sa fiu scutit de surprize(inghet) fara sa golesc instalatia iar in zilele cu soare sa pot beneficia de un aport de apa calda de la captator la centrala termica pentru prepararea apei calde cu un consum mai mic de gaz.Cu un vas tampon (in care sa fie incalzita apa)foarte bine izolat sper sa fac economii la gaz cel putin sesizabile iarna si evidente vara.M-am apucat de constructia captatorului destul de tirziu si sper ca la primavara sa-l pot pune in functiune.Dar pina atunci mai este.

  • Paula says:

   Buna ziua,
   Din pacate la noi preturile la toate echipamentele pentru o casa ecologica au fost crescute artificial, in alte tari din Uniunea Europeana se gasesc mai ieftine si uneori cetatenilor tarii respective li se ramburseaza o parte din suma. In Romania este un nou program Casa Verde daca doriti sa va cumparati o intsalatie. Captatorul solar pentru apa calda este format din material izolant 5cm (polistiren expandat sau altul), placa metalica absorbanta de culoare inchisa, serpentina metalica cu un contact cat mai bun cu placa metalica absorbanta, strat de aer inchis si element transparent dintr-un capat in altul al captatorului (sticla). Tevile serpentinei trebuie sa fie pe orizontala pozitionate in ce unghi doriti, daca utilizati instalatia tot timpul anului unghiul este de 45 grade. Daca optati pentru sistemul indirect de incalzire a apei menajere trebuie sa mai aveti un schimbator cu placi in punctul unde se transfera caldura de la captator la apa menajera si o pompa pentru a reintroduce agentul termic in captator. Mai exista rezervoare de apa cu schimbator de caldura incorporat. Este bine sa legati instalatia dumneavoastra si cu un cazan pentru zilele friguroase si fara soare in care captatorul nu va incalzi apa menajera suficient.
   Pentru mai multe detalii puteti sa vizitati unele targuri cu echipamente sustenabile.
   Mult succes in realizarea instalatiei!

 2. ivpsolar says:

  din pacate, dupa disparitia programului Casa Verde instalarile de panouri solare in Ro au suferit un recul mare.
  Oricum, felicitari pentru articol.

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :