Un alt mod de izolare termica

Izolarea termica este o necesitate si tine de confortul utilizatorilor cladirilor. O temperatura interioara joasa (sub 15°C) produce disconfortul termic al ocupantilor, dar in timp are si alte urmari: igrasia. Din cauza frigului pe pereti se va produce roua si aceasta va ingheta, va umezi peretele, va ataca armaturile de otel, va crea un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor si un mediu periculos pentru sanatatea si siguranta noastra. O locuinta cu peretii exteriori izolati termic are avantajul ca mentine caldura din interior si in perete, dar la interior trebuie sa fie cald, adica peste 18°C.
Termoizolarea fatadelor trebuie facuta in sezonul cald pentru ca adezivul pentru polistiren (daca se termoizoleaza cu polistiren) si tencuiala sau vopseaua lavabila la temperaturi mai scazute isi pierd proprietatile, peretele exterior trebuie sa fie uscat in structura lui interioara, umiditatea acumulandu-se in el cat este frig si eliminandu-se cand este cald. Daca termoizolez cu polistiren toamna tarziu, dupa cateva zile reci, umiditatea care s-a acumulat deja in perete nu va mai putea iesi afara din cauza noului strat de polistiren si va iesi in spatiul interior. A nu se intelege ca daca ne punem polistiren umezeala va iesi tot timpul in interior, dar trebuie sa aerisim bine camerele si de aceea in strainatate se prevad (obligatoriu) la ferestrele tip termopan grile de ventilatie; si trebuie mentinuta o temperatura peste 18°C pe perioada iernii.
Incalzirea excesiva pe timpul iernii a locuintei este o risipa de energie si de resurse. Sunt blocuri in care locatarii nu au termostat la calorifere si deschid geamul in loc sa reduca temperatura de incalzire. Pentru organismul uman nu este benefica o diferenta prea mare intre temperatura interioara si cea exterioara. Si atunci nu este bine sa stam in casa iarna in tricou si nici cum mergem pe afara. In Romania temperatura interioara pe timp de iarna, conform normativelor, este 21°C. Scaderea temperaturii termostatului cu 1°C poate insemna economii la energie de 9-10%. Modificarea temperaturii termostatului de la 22°C la 18°C rezulta o economie de 35%. Daca scadem temperatura interioara cu 1°C atunci trebuie sa ne imbracam cu mai multe haine, sa termoizolam si corpul. Corpul nostru este o sursa de caldura pe care putem sa o folosim, iar casele pasive se bazeaza pe aceasta energie. Pierdem cea mai mare parte din caldura prin piele, iar cu ajutorul hainelor reducem pierderile de caldura. Izolarea termica a corpului este mai eficienta energetic decat izolarea termica a spatiului in care se afla corpul. Daca stam la parterul unui bloc si simtim frig, chiar daca in camera sunt 21-22°C, este din cauza placii deasupra subsolului care este rece, iar termoizolarea subsolului ar fi destul de costisitoare, o solutie simpla ar fi niste botosei de lana in picioare. Pentru a ne simti confortabil la temperaturi interioare de 0°C ar trebui sa purtam 26kg haine obisnuite (cele din poliester si acrilic sunt mai usoare si mai calduroase decat cele din lana sau bumbac), iar daca vrem sa stam in tricou la TV ar trebui sa avem 24°C in camera. Daca purtam o bluza de corp cu maneca lunga putem micsora cu 4°C temperatura interioara, economisind pana la 40% energie necesara incalzirii. Daca facem activitati fizice la interior avem nevoie de mai putine haine, dar trebuie sa avem grija sa nu avem hainele ude, folosind haine care inlatura rapid transpiratia si care se usuca repede. In ultimul timp a aparut imbracaminte de corp care este foarte buna izolatoare termic, permite eliminarea transpiratiei, se usuca repede si este foarte usoara, facuta din materiale de ultima tehnologie (uneori din mai multe straturi microscopice). Aceasta imbracaminte de corp este in general mulata, putand fi purtata si pe sub hainele obisnuite. Este bine sa ne imbracam cu mai multe straturi de haine mai subtiri decat cu unul foarte gros.
Pentru a economisi energie putem reduce temperatura din casa sau de la serviciu cu cateva grade, ca nu ne trebuie clima tropicala in plina iarna, si sa ne imbracam cu haine eficiente termic, fie ca sunt din lana sau din cele mai noi materiale.
Bibliografie: http://www.lowtechmagazine.com/2011/02/body-insulation-thermal-underwear.html

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :