Un Craciun Verde!

Daca suntem ecologisti trebuie sa ne gandim cum ne vom petrece Craciunul si Sarbatorile de iarna astfel incat sa avem un impact minim asupra mediului inconjurator.

Iata cateva sfaturi:

1.       Bradul de Craciun este o adevarata problema… fie ca este din plastic sau natural. Cel din Plastic are avantajul ca se poate reutiliza si la anul, avand o durata de viata de aproximativ 15 ani, dar este realizat din PVC, procesul de fabricare consuma energie electrica, materialele nu sunt biodegradabile, poate degaja chiar gaze nocive precum formaldehida (depinde din ce plastic este facut). Bradul natural se poate spune ca este biodegradabil, in padure vor mai creste si alti brazi, dar trebuie sa fim atenti atunci cand il cumparam sa fie cu eticheta, din zone destinate special acestui scop (brad de Craciun), dar oare cat timp i-a luat bradutului natural sa creasca atat de mare si in doua saptamani ii pica toate acele sigur… Cea mai buna solutie este daca avem in curte un brad sau un ghiveci cu un bradut. Putem sa impodobim orice tip de planta in ghiveci, fara sa cumparam alta. Ecologistii “inraiti” isi impodobesc casa, nu pomul.

2.       Sa mancam mai putina carne si sa cumparam produse locale. Trebuie sa ne gandim la amprenta de carbon a mancarii pe care o consumam, astfel vom cumpara produse din cel mai apropiat magazin, alegand mai multe produse vegetale, iar sursa acestor produse ar fi bine sa fie cat mai apropiata de locuinta noastra. Vom cumpara cat mai multe produse fabricate in Romania si trebuie sa ne uitam si la ambalajul acestora (sa fie biodegradabil).

3.       Vom evitara zborurile si vom reduce calatoriile. Aceasta masura nu este atat de greu de indeplinit si daca ne gandim la haosul din aeroporturi poate este si benefica. Vom alege transportul in comun cand este posibil, renuntand la masina personala pentru aceasta perioada, evitand si nervii din trafic si putand consuma si un pahar de sampanie sau de vin fiert.

4.       Fiti creativi cu decoratiile pentru Sarbatori! Puteti reutiliza decoratiile de anul trecut. Daca va mai trebuie cateva puteti cumpara globuri de sticla. Stiati ca sticla este reciclabila 100% daca o punem in containerele de sortare selectiva la sticla? Putem realiza chiar noi felicitari sau decoratiuni din materiale reciclate precum hartie sau din materiale naturale precum conuri de pin, frunze, scortisoara, portocale uscate, rafie, floricele de porumb etc. La Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” holul de la parter a fost decorat cu elemente din hartie reciclata de la proiectele vechi si arata grozav.

Cateva idei grozave pe:

http://www.recyclenow.com/christmas_10/index.html,

http://www.enchantedlearning.com/crafts/christmas/snowflake/,

http://www.craftideas.info/html/christmas_star.html,

http://www.squidoo.com/craftychristmas,

http://theredthreadblog.blogspot.com/2008/11/paper-christmas-wreath-tutorial.html,

http://www.flickr.com/photos/shaidream/3104585221/in/set-72157603769839011/

5.       Trebuie sa ne gandim si la lumini si lumanari… si la mediu, deci sa avem o instalatie de pom fara beculete incandescente, mai potrivite sunt cele cu LEDuri, consumand mai putin si rezistand mai mult. Luminitele le vom opri cand nu suntem acasa sau in camera in care le-am aplasat. Lumanarile din parafina nu sunt recomandate deoarece sunt realizate din reziduri petroliere, afectand sanatatea oamenilor si mediul. Lumanarile din soia, ceara de albine si cu baza naturala-vegetala sunt mai bune deoarece sunt biodegradabile, nu emana gaze toxice si sunt eco.

6.       Cadourile facute sa fie cat mai ecologice si poate realizate manual din materiale reciclabile.

Craciun Fericit si Sarbatori Eco-Friendly!

BIBLIOGRAFIE:http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/forget-about-a-white-christmas-heres-10-ways-/blog/31948?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=GPI%20Newsletter%20-%20December%202010%20%282%29&utm_content=

Sursa imaginii: http://theredthreadblog.blogspot.com/2008/11/paper-christmas-wreath-tutorial.html

Opinia ta este importantă pentru noi. Lasă-ne un comentariu :